keresés a weboldalon

Újabb esély a rák ellen

Zalaegerszeg címer
Hírek

Újabb esély a rák ellen

2004 október 25 - hétfő
Egy jótékonysági rendezvény bevételéből húsz millió forintos mammográfiás készülék került a zalaegerszegi kórházba. A General Electric és a Magyar Rákellenes Liga segítségével most már a negyedik egészségügyi intézmény juthatott hozzá egy újabb diagnosztizáló eszközhöz.

A rövid átadási ünnepségen dr. Csidei Irén, a kórház főigazgatója köszönte meg azt a társadalmi összefogás, melynek köszönhetőn új géphez juthatott a labor, így még korai stádiumban felismerhető a jó és rossz indulatú daganatos betegség, az emlőrák. Dr. Nagy Gyöngyi radiológiai osztályvezető elmondta, addig el sem hitte, hogy hozzájuk kerül a készülék, amíg meg nem kapták az írásos értesítést az átadásról. A kórházban már 1993. óta működik mammográfiás labor, felszerelve a mintavételhez szükséges eszközökkel, a klinikai vizsgálathoz nélkülözhetetlen dedikált ultrahanggal és a filmek előhívásához szükséges sötétkamrával.

Az országban az elsők között indult meg mammográfiás emlőszűrés Zala megyében. Az első vizsgálatok alkalmával ötezer hölgyből 29 nőnél találtak korai stádiumban lévő tumort. 1998 és 2000 között világbanki támogatással az ország tíz modell szűrőállomása mellett egy szélesebb volumenű szűrési programba kapcsolódtak be. A modell befejezése után a szakmai bizottság az egyik legjobbnak ítélte a kórház mammográfiai szűrőtevékenységét.

Tartalom megosztása: