keresés a weboldalon

Zalaegerszeg

Újabb három „szem”

Zalaegerszeg címer
Hírek

Újabb három „szem”

2009 január 28 - szerda
A decemberi próbaüzemet követően újabb három térfigyelő kamera átadására került sor a városi rendőrkapitányságon, ahol dr. Gyimesi Endre polgármester és az érintett képviselők az immár 11 kamera által fogott kép hatékonyságáról győződhettek meg.

Miután 2006 végén a városi közgyűlés megszavazta a térfigyelő rendszer kiépítését szorgalmazó indítványt, 2007 nyarán a Közbiztonsági Közalapítvány közreműködésével a városi rendőrkapitányságon kialakításra került a rendszer számítógépes központja, ahová az ezzel egy időben felszerelt nyolc kamera által közvetített képanyagok futottak be. E kamerák legfőbb erénye a pásztázható területek nagysága volt, amely – szemben a korábbi fix pontra fókuszáló kamerákkal – akár 360 fokos pásztázást is lehetővé tettek.

A szakvélemények figyelembevételével kihelyezett kamerák beváltották a hozzájuk fűzött reményeket, hiszen amíg például a Göcseji úti temetőnél kimutathatóan visszaszorultak a lopások – hangzott el a bemutatón -, addig több helyen a közbiztonság javulását hozta az intézkedés. Tavaly júniusban e pozitív tapasztalatokat figyelembe véve a város közgyűlése 3 millió forintot szavazott meg a térfigyelő rendszer bővítésére.

Az újabb három kamera elhelyezéséről a rendőrség szakmai javaslatai illetve az érintett lakóközösségek véleménye alapján született döntés. Az egyik a Köztársaság-Hegyalja utcát pásztázza, melynek köszönhetően az oktatási intézmények, a Bóbita játszótér és a buszállomás is beláthatóvá vált.

A másik a Landorhegyi úti ABC-nél, a volt Skála épületén kapott helyet, míg a harmadik a Berzsenyi-Kosztolányi út környékét figyeli. Nem árt tudni, hogy a kamerák nem csak a bűnmegelőzésben, a tettesek kézre kerítésében játszanak fontos szerepet, ezek a felvételek a közlekedési szabálysértések kiszűrésére is alkalmasak.

(Zala-Lap)

Tartalom megosztása: