keresés a weboldalon

Újabb hat kft. vehetett át tanúsítványt

Zalaegerszeg címer
Hírek

Újabb hat kft. vehetett át tanúsítványt

2004 augusztus 20 - péntek
A ZÁÉV Rt. közel tíz éve nyitott a minőségirányítás felé. 1995-ben vezetett be minőségbiztosítási rendszert az építőipari társaság, amelyet egy évvel később ISO-tanúsítvánnyá fejlesztett. A minőségirányítási rendszert 2002-ben kiegészítették környezetközpontú irányítási rendszerrel, valamint munkahelyi egészségvédelmi és biztonsági irányítási rendszerrel, így kerülhetett immár a nagy múltú cég irodáinak falára az Integrált Szervezetirányítási Rendszerről szóló tanúsítvány, az ISZIR.

A ZÁÉV Rt. vezetése hamar felismerte, hogy nemcsak az anyacég, a vállalatcsoporthoz tartozó kft.-k jövője és fejlődése szempontjából is lényeges a minőségirányítás bevezetése. Ösztönzésükre 1999-ben minőségirányítási rendszerrel gazdagodott a ZÉBETON Kft., majd 2002-ben integrált szervezetirányítási rendszerrel a ZÁÉV-ELEKTRO Kft.

Mindezzel azonban nem ért véget a sor. A múlt héten vehette át tanúsítványait további hat, a ZÁÉV-csoporthoz tartozó kft: a ZALAFÉM, a ZÁÉV-SZER, a Z-VILL, a MÍVES, a ZÉGÉP, valamint a Z-SPED. Az ügyvezetőknek Kapuvári István, a Magyar Szabványügyi Testület munkatársa adta át a dokumentumokat, hangsúlyozva, hogy megtették a társaságok az első lépéseket környezetünk megóvása, az esetleges veszélyek leküzdése, és nem utolsó sorban a munkatársak egészségének védelme terén.
Az épületgépek kölcsönzésével és forgalmazásával foglalkozó ZÉGÉP Kft. számára, éppen a széles palettából kifolyólag nehezen indult a minőségirányítás bevezetése. A felkészítőn kívül nem vették igénybe külön szakember segítségét, így minden adódó feladatot a cég munkatársainak kellett megoldaniuk.

– Mintegy másfél éves munka áll mögöttünk, ám úgy érezzük, megérte a sok fáradtságot. Munka közben figyeltünk fel a rendszer előnyeire. Elmondhatom, hogy már a felkészülés több szempontból összerázta a céget, lépten-nyomon éreztük a hasznát. A bevezetett rendszer a cég teljes tevékenységére kiterjed, így a javításra, a kölcsönzésre és minden egyébre. Bízunk benne, hogy partnereink is értékelni fogják fáradozásainkat – fogalmaz Ráth Zoltán, a kft. ügyvezetője. Ugyancsak a továbblépés és a fejlődés szempontjából tartja nagy jelentőségűnek a minőségirányítási rendszer bevezetését Ekler Lajos, a Z-VILL Kft. ügyvezetője.

– Társaságunk többségében villamos berendezések gyártásával foglalkozik. Úgy vélem, a most megszerzett tanúsítványnak mindenképpen hasznát vesszük a jövőben, hiszen sokat nyom a latban egy-egy pályázat elbírálása esetén, hogy rendelkezik-e minősítéssel az adott cég, vagy sem. Ugyancsak előnye volt a rendszer bevezetésének, hogy összehangolta társaságunk tevékenységét, valamint a gyártási folyamatokat – véli Ekler Lajos. A ZALAFÉM Kft. szakterülete acélszerkezetek gyártása és szerelése. A tanúsítvány megszerzésével partnereiknek, vásárlóiknak, illetve az anyacég, ZÁÉV Rt.-nek kívántak kedvezni, ily módon is garantálva az állandó jó minőséget.

– Munkáink túlnyomó többségét a ZÁÉV Rt.-n keresztül kapjuk. Ennek megfelelően az egész ország területén dolgozunk. Ezen túlmenően acélszerkezeteket, illetve könnyűszerkezetes épületeket gyártunk nyugati megrendelők részére. Elsősorban Ausztriába viszik termékeinket. Természetesen ők is megkövetelik a jó minőséget – így Szalay Csaba ügyvezető. – Az acélszerkezetek gyártásánál szükség van különféle hegesztési munkálatokra. Erre vonatkozóan hegesztési bizonyítvánnyal rendelkezünk, amelyet egy müncheni intézet tanúsított. Csakis ennek a tanúsítványnak a birtokában nyílik lehetőségünk hegesztett acélszerkezeteket külföldre szállítani.
Dormán József, a ZÁÉV-SZER Kft. vezetője úgy véli, egy vállalatcsoporton belül is fontos, hogy ne csak az anyacég, hanem a külső piac elvárásainak és igényeinek is képes legyen megfelelni egy társaság. Kft-jüket is ez az elv vezérelte akkor, amikor elhatározták, hogy bevezetik a minőségirányítási rendszert. A tanúsítványok átvételével mintegy kétéves munka végére került pont.

– A ZÁÉV-SZER épületgépészeti tevékenységet folytat, azon belül fűtés- és hűtéstechnikával, szereléssel, vízellátással, csatornázással, illetve gázellátással foglalkozik – ismerteti a cég tevékenységi körét az ügyvezető. – Célunk az volt, hogy a minősítés révén lehetőségünk nyíljon önállóan megjelenni, nagyobb tendereken – akár a hazai piacot, akár külföldet figyelembe véve – részt venni. Próbálunk az anyacég mellett külső piacokat is keresni.

Szeretne a nemzetközi piacokon megjelenni tevékenységével a Z-SPED Kft. is, ahol alapvető követelmény a minősítés. Osztrák és német partnereik kifejezetten kérték a társaságot, hogy minőségirányítási rendszer elvei alapján dolgozzanak, hiszen ez esetben tudják pontosan, mit várhatnak el a partnertől.

– Cégünk közúti áru- és személyszállításban érdekelt, szállítmányozással, daruzással és rakodással foglalkozunk. A fuvarozás és szállítmányozás, mint szolgáltatás, egy speciális terület, hiszen nem kézzel fogható a termék, azaz nem tudja a vevő megnézni, paramétereit megismerni, csupán utólag jelentkezik a minőség. Először szolgáltatunk, és csak azt követően minősítenek bennünket a partnereink. Éppen ezért volt kiemelten fontos számunkra az egyes munkafolyamatok szabályozása, és minősíttetése – árulja el Matus Gábor, a kft. ügyvezetője, és úgy fogalmaz: – Egyfajta jelzés ez az ügyfelek számára, hogy a MINŐSÉG nagybetűs szó cégünk életében.
A MÍVES Kft. profilja azonos az anyacégével, csupán a lépték más. Generálkivitelezéssel, fővállalkozással foglalkoznak.

– Cégünk 2001. április elsején alakult. Azóta szenvedjük a minőségirányítási tanúsítás hiányát, mivel a közbeszerzési pályázatok 99 százalékánál feltétel annak megléte – avat be a társaság életébe annak ügyvezetője, Forintos János. – Emiatt nagyon kevés közbeszerzési pályázaton tudtunk ez idáig részt venni. A tanúsítvány megszerzésével egészen új lehetőségek nyílnak meg előttünk. Másik nagy előnyét a minőségirányítási rendszernek a szervezettségben látom.
A kft.-k felkészülését és tanúsítását a Gazdasági Minisztérium is támogatta, amelytől pályázat útján kértek anyagi segítséget, tudtuk meg Karsa Álmostól, a ZÁÉV Rt. műszaki igazgatójától, aki kitért arra is, hogy a ZÁÉV-csoporthoz tartozó 12 termelő típusú kft. közül nyolc már minősített, és a többit is annak megszerzésére ösztönzik.

Tartalom megosztása: