keresés a weboldalon

Zalaegerszeg

Újabb két agyhártyagyulladásos beteg Zalában

Zalaegerszeg címer
Hírek

Újabb két agyhártyagyulladásos beteg Zalában

2007 augusztus 29 - szerda
Telefonon jelentkezett két újabb beteg a Zala Megyei Kórházban, akik feltehetőleg szintén forralatlan kecsketejtől betegedtek meg, s agyhártyagyulladás tünetei jelentkeztek náluk. Az ismert betegek száma így 14-re emelkedett.

A híradásoknak köszönhetően kedd este óta két újabb beteg telefonon hívta fel a Zalai megyei kórházat, akik agyhártyagyulladás tüneteit észlelték magukon. Egyikük Horvátországból, a másik Keszthelyről már úton van Zalaegerszegre. Mindketten ittak abból a forralatlan kecsketejből, amely egy zalai telepről származott, mondta Ribiczey Pál a zalaegerszegi kórház osztályvezető főorvosa.

A kórházban fekvő 12 beteg állapota súlyos, de nincs szövődményük. Mindannyian fiatal felnőttek, mondta a főorvos. Megvizsgáltak egy újabb pácienst is, nála azonban enyhe tünetek jelentkeztek, így hazaengedték, de állapotát nyomon követik.

Mint Ribiczey Pál az Index kérdésére elmondta: az agyhártyagyulladás vírusa az esetek egyharmadában tüneteket sem okoz, a fertőzés lezajlik és az alany védetté válik. Az esetek másik harmadában jelentkeznek ugyan tünetek, de nem alakul ki betegség, az esetek további egyharmadában pedig súlyosabb formában jelentkezik, s idegrendszeri károsodást okozhat. A statisztikák szerint száz agyhártyagyulladásos betegből egy hal meg.

A Zala megyei fertőzést az váltott ki, hogy egy kecskefarmon kullancs útján került az állatokba az agyhártyagyulladás vírusa. Ez az állatokban nem okoz betegséget, ha azonban a nyers tejet forralás nélkül fogyasztják, a fertőzés az emberre kerülhet.

Hétfőn zárolták azt a lakhegyi kecsketenyészetet, ahonnan a betegséggel fertőzött tej származott, közölte Kardeván Endre megyei főállatorvos az MTI-vel. A tenyészetben a szaporulattal együtt csaknem száz állatot tartanak. Mindegyiktől vért vettek, amit Budapesten, az Országos Epidemiológiai Intézet központjában vizsgálnak, eredmény azonban csak egy hét múlva várható.

A lakhegyi telepen hétfő óta nem forgalmazhatóak a kecsketejből készült élelmiszerek. Kardeván Endre azt is hozzátette: nyilvántartott, állategészségügyi szempontból minden kötelező vizsgálaton túlesett állományról van szó. A tenyésztő ebből a szempontból nem hibáztatható a megbetegedésekért, ugyanis a kullancsfertőzés a kecskéknél teljesen tünetmentesen zajlik, az állatok nem betegszenek meg. (Forrás: Index/MTI)

Tartalom megosztása: