keresés a weboldalon

Zalaegerszeg

Újabb társasházak pályáztak

Zalaegerszeg címer
Hírek

Újabb társasházak pályáztak

2005 október 04 - kedd
Mint arról már többször hírt adtunk, az 1985 előtt épült, konstrukcióhibás termofor kémények cseréjét célzó belügyminisztériumi pályázat elmúlt évre előirányzott 150 millió forintos keretéből négy zalaegerszegi társasház nyert támogatást. Közülük végül háromban indultak meg, és a napokban be is fejeződnek a munkálatok.

Eltávolították a konstrukcióhibás termofor-kéményeket, és újakat építettek a Balatoni út 3., a Jókai út 36., illetve a Deák tér 1. szám alatti társasházakban. A beruházás műszaki átadása az előbbi kettőben pénteken megtörtént, míg a Deák tér 1. szám alatt a napokban bonyolódik.

Az egycsatornás gyűjtőkémények rekonstrukcióját az idei évben is támogatja a Belügyminisztérium. Áprilisban hirdette meg az újabb pályázati lehetőséget, melyhez ismételten csatlakozott városunk önkormányzata, és kiírta saját pályázatát a zalaegerszegi termofor-kémények cseréjére vonatkozóan.
Henics Attilától, a polgármesteri hivatal területfejlesztési és pályázati csoportjának vezetőjétől megtudtuk, ezúttal hat lakóközösség nyújtotta be támogatási igényét az önkormányzathoz.

A szeptember 15-ei közgyűlés valamennyit befogadta, és továbbította azokat a minisztériumba.
– A Berzsenyi út 22., a Platán sor 26-28., a Landorhegyi út 1., a Jókai út 45/A. és 45/B., valamint a Göcseji út 55. szám alatti társasházak lakói éltek ezúttal az önkormányzati, valamint az állami támogatás lehetőségével. A hat társasház termofor-kéményeinek cseréje összesen 37 millió forintból valósulhat meg. Ebből 13 millió 360 ezer forint az igényelt állami támogatás. Az önkormányzat 11 millió 204 ezer forintot tesz ehhez hozzá sikeres elbírálás esetén, míg a lakóközösségek 12 millió 783 ezer forintot vállalnak magukra. A beruházások 176 lakáshoz tartozóan 42 darab kéményt érintenek – ismertette a részleteket Henics Attila.
Hozzátette: jelenleg sem értik, miért ilyen csekély a társasházak érdeklődése a termofor-kémények cseréjét illetően, mikor köztudott, hogy azok működtetése életveszélyes. Jelen pillanatban is 1700 darabot meghaladó egycsatornás gyűjtőkémény üzemel városunkban, és mindössze 42 kiváltása érdekében fogtak össze a lakók.

– Igazából nem tudjuk mi a probléma – mondja a csoportvezető. – Talán az önerő hiányzik, bár nincsen szó hatalmas összegről. Hat-hét millió forintból már egy nagy, 40 lakásos ház 9 kéményét helyre lehet hozni. A másik probléma azzal lehet, hogy csak akkor van mód egy-egy kémény cseréje, ha abba minden érintett lakó belegyezik, illetve a költségekhez hozzájárul. 
Az idei pályázatokról 90 napon belül hozza meg döntését a minisztérium. Amennyiben ismételten nyernek a zalaegerszegi megkeresések, jövőre újabb 42 darab életveszélyes kémény átépítése történhet meg.

Tartalom megosztása: