keresés a weboldalon

Újjáépül a történelmi belváros

Zalaegerszeg címer
Hírek

Újjáépül a történelmi belváros

2009 november 13 - péntek
Ünnepélyes keretek között ma délelőtt aláírásra került Zalaegerszeg uniós támogatási szerződése. A zalai megyeszékhely az Új Magyarország Fejlesztési Terv Nyugat-dunántúli Operatív Programjából 900 millió forint vissza nem térítendő támogatást nyert a történelmi belváros rehabilitációs programjára, melynek teljes költsége 1,5 milliárd forint. A projekt célja, hogy Zalaegerszeg egykori, majd a közlekedési utakkal átvágott városközpontjának egysége visszaálljon és így a Kazinczy tér városi főtérré alakuljon át.

A támogatási szerződés ünnepélyes aláírásán dr.Gyimesi Endre polgármester utalt arra, hogy tervező munka már 2005-ben elkezdődött és 2006-ra fogalmazódott meg a város 2007-2013 közötti stratégiai fejlesztési céljai, köztük a Piac tér rehabilitációja, a közlekedési hálózat fejlesztésének fő irányai.

A polgármester szólt a városfejlesztési stratégia fő irányairól is, és megjegyezte: régóta dédelgetett álma a városnak a történelmi belváros újjáépítése, építészeti megújítása. Történelmi jelentőségű az a tény, hogy a vasúti nyomvonal áthelyezése révén lehetővé vált a Kazinczy tér forgalmát részben kiváltó alternatív közlekedési folyosó kialakítására.

A program során 74 férőhelyes mélyparkolót építenek ki és megkezdődik a Csipkeházak rekonstrukciója is. A rekonstrukciós munkák 2010 tavaszán kezdődnek és várhatóan 2011 szeptemberében fejeződnek be.

Dr. Gyimesi Endre megjegyezte: a rehabilitáció második és harmadik ütemére is pályázatot nyújt be a közeljövőben a város.
Horváth Jácint, a Nyugat-dunántúli Regionális Fejlesztési Ügynökség Közhasznú Nonprofit Kft., ügyvezető igazgatója kulcsfontosságúnak nevezte a megyei jogú városok uniós támogatását, hozzátéve: nem könnyű megfelelni a pályázati elvárásoknak, melyek nagyon szigorúak.

A Nyugat-Dunántúlon Zalaegerszeg a harmadik megyei jogú város, ahol a támogatási szerződést aláírják. A közeljövőben Nagykanizsán és Szombathelyen kerül sor erre az eseményre.

(Zala-Lap, V. Zs.)

Tartalom megosztása: