keresés a weboldalon

Zalaegerszeg

Ujlaky Lászlóra emlékeztek

Zalaegerszeg címer
Hírek

Ujlaky Lászlóra emlékeztek

2005 április 20 - szerda
Ujlaky László Érdemes Művészre emlékeztek a Városi Hangverseny-és Kiálltóteremben. Az emlékesten „Memento” címmel fia Ujlaky Károly villantott fel pillanatképeket édesapja életéből.

A Zalaegerszegen gyerekeskedő színművész életéről, – akinek huga ma is a városban él és jelen volt az emlékesten – dr. Gyimesi Endre polgármester szólt, felelevenítve a művész pályáját, szerepeit, köztük az egyik legnevezetesebbet, Hamlet Polonius főkamarását a Nemzeti Színházban. A legtisztább beszédű, és legjobb megjelenésű színészként emlegetik még ma is Ujlaky Lászlót, aki 33 filmben nyújtott emlékezetes alakítást.

Az eseményen Ujlaky Károly párjának Károly Éva festőművésznek alkotásait dr. Szigethy István ügyvéd – a család rokona – ajánlotta az érdeklődők figyelmébe. Az alkotóval beszélgetve megismerkedhettünk Károly Éva pályájával, a művészethez való viszonyával. Az ábrándok festőjeként emlegetett művész, mint fogalmazott, azt fest le, amit szívéből, lelkéből érez. A szépet, a nemeset alkotja, azt a láthatatlant, amely feloldja a feszültséget, fényt, szeretetet sugároz felénk. „Képeimmel el tudok jutni egy tisztább világba” – mondta.

A beszélgetés végén dr. Szigethy István felhívta a figyelmet arra, hogy Ujlaky László szerepeinek hanganyagát megőrízték és fia, ifjabb Ujlaky László jelenleg is a Nemzeti Színház tagja. Ajánlotta a város figyelmébe a Zalaegerszeghez kötödő művészek életútjának komolyabb feldolgozását.

Tartalom megosztása: