Újra diákszekció
Keglovics Róbert, az iskola egykori tanulója, ma már magyar bajnok zöldségszobrász beszélt az artisztika fajtáiról, az ajánlott alapanyagokról és a jó munkához alapvető eszközökről. Mindezt gazdag képanyaggal illusztrálva és az asztalról nem hiányoztak a bemutatóra készült zöldségdíszek sem.
Keglovics Róbert elmondta, a zöldségfaragványok betölthetnek csak dísz funkciót, vagy akár gyümölcssaláták tárolására is használhatók igényesebb terítés alkalmával. A versenyeken legnépszerűbbek a figurális, háromdimenziós munkák, melyek a szakma csúcsát képviselik. A legújabb trend pedig a mozdulatokat megörökítő alkotások készítése.
– Nincs két egyforma dísz. Vagy a motívumokat bonyolítom vagy újakat találok ki. Minden faragással egyben tanítom is magam – mondja az alkotó, aki jórészt autodidakta módon sajátította el a szakmai fogásokat. A diákokat is próbálkozásra bíztatta, hogy engedjék szabadjára fantáziájukat, mely a munka alapja. A sikerélmények aztán gyorsan előrevisznek.
Azért az ő szintjét valószínűleg csak több éves munkával és kissé fanatikus hozzáállással lehet elsajátítani. Addig is elő a burgonyával, sárgarépával, a jégretekkel, a kezdetben hámozott tökkel, egy éles késsel (netán ragtapasszal), kreativitással, néhány óra szabadidővel és kezdődhet az alkotás.
(Zala-Lap, B. K.)
Tartalom megosztása: