keresés a weboldalon

Zalaegerszeg

Újra jár a teajárat

Zalaegerszeg címer
Hírek

Újra jár a teajárat

2005 december 01 - csütörtök
Az állomáshelyek, a szociális munkások, a kínálat, sőt még a sorban álló arcok sem változtak – sajnos – az eltelt egy év alatt. A két középkorú férfi percek óta vár a vasútállomás épülete előtt. Türelmesek, látszólag nem zavarja őket a 0 fok körüli hőmérséklet. A szokott időpontban megérkezik aztán a Magyar Vöröskereszt emblémájával ellátott autó. A változás a gépjárműt érintően van az elmúlt évekhez képest. A minisztérium jóvoltából az idei teajárat immár új autóval „közlekedik” városunkban.

Kiszállnak belőle a már jól ismert arcok, és kedvesen meleg teával kínálják az utcán fagyoskodó rászorulókat. A két férfi hálásan fogadja a gőzölgő italt, akárcsak a szelet kenyeret, és a májkrém konzervet. Egyikőjüknek kérdése is akad, afelől érdeklődik, miként tudná pótolni elveszett lakcímkártyáját.

A fiatal szociális munkások készségesen válaszolnak minden kérdésre, közben hogylétük felől érdeklődnek, s hogy nincs-e valamire szükségük. Zalaegerszeg önkormányzata idén is félmillió forinttal támogatta a Hajléktalanok Átmeneti Gondozási Központját, melyet az immár hagyományos teajárata működtetésére fordított. A teajárat november 15-e óta járja a várost, és látja el – naponta kétszer – meleg teával, étellel, tartós élelmiszerrel, meleg ruhával, takaróval, szükség esetén gyógyszerrel a rászorulókat.

– Újdonságunk november 1-jétől a 24 órás krízisautó szolgálat, melyet a győri diszpécser központ irányít. Vadonatúj autónkkal egy órán belül képesek vagyunk bárhol megjelenni a megye területén. Lakossági bejelentés alapján indulunk a rászorulók, hajléktalanok megsegítésére – beszél a hajléktalan szálló téli krízis programjának legújabb eleméről Kardos Ádám szociális munkás, s közben kiszolgálja az autó mellett várakozó rászorulókat. – Arra kérnénk a lakosságot, amennyiben rossz állapotban lévő hajléktalannal találkoznak bárhol a megyében, hívják a győri diszpécser központot, a 96-os körzet 512-309-es telefonszámán, vagy közvetlenül bennünket a 06/30-233-24-20-as számon. Bár munkatársainkkal igyekszünk folyamatosan figyelemmel kísérni a hajléktalanokat, mindenkiről mi sem tudhatunk, ám szeretnénk segíteni.

Kardos Ádámtól megtudtuk, a zalaegerszegi hajléktalanszálló már most teltházzal üzemel. A tapasztalatok azt bizonyítják, többnyire elegendő a férőhely, a női éjjeli menedékhely azonban – sajnálatos módon – bővítésre szorul. A népkonyha továbbra is fogadja a rászorulókat, s ha minden jól megy, azaz pozitív elbírálást kap az intézmény a minisztériumhoz benyújtott pályázata, reggelit és vacsorát is tudnak biztosítani az éjjeli menedékhelyen tartózkodóknak.

Ugyancsak minisztériumi támogatással indulhatott el a szálló lakhatási programja, melynek keretében 15 hajléktalan számára nyújtanak egy éves támogatást új „otthonuk” megszerzéséhez. (Zala-Lap Kft., F. M.)

Tartalom megosztása: