keresés a weboldalon

Újratemették a templomépítettő kegyúr 750 éves földi maradványait (Videó)

Zalaegerszeg címer
Hírek

Újratemették a templomépítettő kegyúr 750 éves földi maradványait (Videó)

2014 február 24 - hétfő
Újratemették az andráshidai templomot építtető kegyúr földi maradványait. A 750 éves csontokat tavaly novemberben találták meg a felújításra szoruló épületben. A helytörténeti kutatások szerint Fábián fiát, Andornakot, a rekonstrukciót követően, a hagyományos, katolikus temetésrend szerint helyezték vissza a sírjába.

Tavaly novemberben, egy régészeti feltárás során találták meg a 750 éves csontokat rejtő sírt az andráshidai templom közepén. A középkori síremlék az egykori templomépíttető András földi maradványait őrizte. A nemes csaknem 750 éve halt meg.

Szász Zsombor, a Jézus Szíve Plébánia káplánja arra hívta fel a figyelmet, hogy Fábián fia, András fontosnak érezte, hogy az andráshidai templom felépüljön.

A régészeti leletek azt mutatják, hogy a középkorban tűzvész pusztított a templomban, ahogy tűzeset okozott károkat 2012-ben is, ezért volt szükség a felújításra. Így a templomépíttető sírja csak most kerülhetett vissza egykori helyére az oltárral szemben, a templom padozata alá.

Mint Kostyál Lászlótól, a Göcseji Múzeum igazgatóhelyettesétől megtudtuk, András helyi köznemes volt.

A kutatók azt remélték, hogy a kegyúr sírjában találnak olyan, az egykori viseletéhez tartozó tárgyakat, amelyek segítenek pontosítani a templom építésének idejét, de nem bukkantak ilyen leletre. Az egykori koporsó fájából próbáltak ép darabokat kiemelni, hogy vizsgálatokkal állapítsák meg az építés idejét, de a fa rossz állapota miatt nem sikerült értékelhető mintát venni. A római katolikus templom rekonstrukciójának költsége mintegy 20 millió forint. A Jézus Szíve Plébánia 8 millió forintot nyert el ehhez pályázati támogatásként, és az adományokon kívül az egyházmegye és a zalaegerszegi önkormányzat is hozzájárult a költségekhez.

– Az önkormányzat tavaly négy, idén pedig nyolc millió forinttal támogatta a templom felújítását – fogalmazott Gyutai Csaba polgármester.

A térség legrégebbi templomát a teljes felújítást követően újraszentelik.

DZsu/T.S.

Fotó: Seres Péter

Tartalom megosztása: