keresés a weboldalon

Ultrahangkészülék összefogással

Zalaegerszeg címer
Hírek

Ultrahangkészülék összefogással

2006 május 16 - kedd
Modern, hordozható ultrahangkészülékkel gazdagodott a zalaegerszegi kórház szívsebészete. A hiánypótló berendezésről sokáig csak álmodtak az osztály dolgozói. A 35 millió forint értékű eszköz beszerzése végül összefogással valósult meg. Az állam céltámogatás útján 6,4 millió forinttal, a kórház önrészként 13,6 millió forinttal járult hozzá a műszer beszerzéséhez, míg Zalaegerszeg önkormányzata 10, a Flextronics cég pedig 5 millió forinttal támogatta a nemes célt.

A berendezés ünnepélyes átadásán elsőként dr. Kecskés Gábor, a kórház orvos-igazgató helyettese mondott köszönetet a támogatóknak, majd dr. Gyimesi Endre polgármester fejezte ki örömét, miszerint segíthet a város a szívsebészeten, és az ott gyógyított betegeken.
A műszer fontosságáról dr. Alotti Nasri, a szívsebészet vezető főorvosa tájékoztatta a jelenlévőket. Mint elmondta, nélkülözhetetlen eszköze az ultrahang a műtétek alatti és az azt követő ellenőrzéseknek, ugyanakkor csökkenthetők használatával a kockázati tényezők.

– Már az osztály indulásakor szükségünk lett volna egy ultrahangkészülékre. Rengeteg más eszközt kellett azonban beszereznünk akkoriban, így az ultrahang ügye tolódott. Nélkülözhetetlenné az úgynevezett endoszkópos szívműtéteknél vált az ultrahang-berendezés. Mint ismeretes, osztályunkon végeztünk először ilyen szívműtétet Magyarországon. Azóta a hetedikig jutottunk. Mindössze 5 centiméteres metszéssel végezzük a szívműtétet – tájékoztat dr. Alotti Nasri. – Endoszkópos szívműtétet nem tudnánk végezni az ultrahang adta információk nélkül.

Ezért nagy öröm számunkra, hogy összefogás révén sikerült hozzájutnunk egy ilyen modern műszerhez. Azért döntöttünk végül a hordozható verzió mellett, hogy a műtőben, illetve az intenzív osztályon is tudjuk alkalmazni a technikát.
Dr. Alotti Nasritól megtudtuk, a megyei kórház szívsebészetén tavaly 1000 műtétet végeztek az orvosok, köztük 620 úgynevezett nagy szívműtétet. (Zala-Lap Kft.)

Tartalom megosztása: