keresés a weboldalon

Zalaegerszeg

Ünnep a pszichiátrián

Zalaegerszeg címer
Hírek

Ünnep a pszichiátrián

2004 december 15 - szerda
Minden évben közel száz ember tölti a karácsonyi ünnepeket a pszichiátriai osztályon, ők betegségük miatt nem mehetnek haza vagy egyszerűen azért nem hagyják el a kórházat, mert nincs hova menniük. Nincs szomorúbb annál, mint amikor a szeretet ünnepén magányosan tölti az ember az estét. Mindegy, hogy az ő hibájából vagy önhibáján kívül.

Nagyon sok embertársunknak nem adatik meg a család melege: krízisben lévő családok, árvák, szociális otthonban élők vagy éppen otthontalanok, hajléktalanok. A zalaegerszegi kórház pszichiátriai osztályának lakói megpróbálnak az ünnephez méltóan, bensőségesen együtt lenni, gyertyát gyújtani, karácsonyfát díszíteni vagy éppen egy aprócska ajándékot, meglepetést készíteni. Minden karácsonyra programsorozatot szerveznek, aminek vannak közös részei, illetve az egyes részlegen külön kis rendezvényt tartanak. A közös ünnepség többnyire a betlehemi játékok, a karácsonyi ünnepkör néprajzi vonatkozásainak felelevenítését jelenti. A betegek játszanak, színdarabot adnak elő, verseket szavalnak. Idén úgy tervezik, hogy egy hosszabb előadást tartanak.
– Minden karácsonyra kiadjuk a Mozaikok címet viselő füzetünket – mondja dr. Győri László, a pszichiátriai osztály vezetője. -, a betegek verseiből, írásaiból, rajzaiból válogatunk össze egy csokorra valót. Ezek mind a szeretetről, ünnepekről szólnak. Magát a karácsony estét a bentlakók a nővérekkel együtt töltik, beszélgetnek, zenét hallgatnak. Amennyire lehet, lehetőséget teremtünk a közös televízió- és videónézésre. A hétköznapok szürkeségét így próbáljuk színessé tenni. Nagyon örülünk, ha jönnek hozzánk látogatók, minden barátot, hozzátartozót szívesen fogadunk. Akit lehet, hazaengedünk. Sajnos, nagyon sokan vannak, akik nem tudnak hova menni. Még akkor sem, ha van családja, a betegség során ugyanis sok esetben megszakad a családdal a kapcsolat. Ilyenkor a mi feladatunk, hogy ezeknek az embereknek melegséget és biztonságérzetet nyújtsunk. Igyekszünk, hiszen nemcsak karácsonykor, hanem egész évben velük vagyunk, számíthatnak ránk.

Tartalom megosztása: