keresés a weboldalon

Ünnepelt a Zalavíz Zrt.

Zalaegerszeg címer
Hírek

Ünnepelt a Zalavíz Zrt.

2010 május 10 - hétfő
Fehér abrosszal megterített asztalok, rajtuk kék színű szalvéta, a frissen palackozott ZalaVíz szénsavas ivóvíz, a társaság színeibe öltözött pénteken este a városi hangverseny- és kiállítóterem. Mert nemcsak szorgos hétköznapokból áll a világ, idõnként ünnepelni is kell. Visszaemlékezni, jövõbe nézni. Ötvenedik születésnapját ünnepelte a Zalavíz Zrt.

A szépszámú vendégsereget fogadó zene – orgonán és zongorán Tóth László Bach- és Chopin-műveket adott elő – vezette be az ünnepi köszöntõk sorát.
Elsőként dr. Gyimesi Endre, Zalaegerszeg polgármestere, mint a legnagyobb tulajdonos képviselõje rövid történeti visszaemlékezésében mutatta be a legnagyobb zalai közműszolgáltató cég fejlődését, majd átadta a város díszoklevelét dr. Burján Richárd elnök-vezérigazgatónak.

Nagy Kálmán, a Zalai Megyei Közgyűlés alelnöke azt emelte ki, a Zalavíz Zrt. történelmi küldetést hajtott végre, hogy 124 zalai település – köztük számos kistelepülés – közel 120 ezer lakója egészséges ivóvízhez juthasson.
Dr. Papp Mária, a Magyar Viziközmű Szövetség főtitkára arról szólt, hogy a rendszerváltást követõen – amikor a viziközmû-szolgáltatás államiból önkormányzati feladattá vált – nem esett szét a rendszer, hanem ellenkezőleg, óriási fejlődésen ment keresztül.

Méltatta a Zalavíz Zrt. kollektívájának a szakma fejlõdésében betöltött szerepét, kiemelve, hogy az itt dolgozók közül számosan tevékenyen részt vesznek a szövetség munkájában. Majd azt kívánta, hogy továbbra is legyenek a szakma éllovasai. Köszöntője végén Vogel Csabával, a Magyar Viziközmű Szövetség elnökségi tagjával, a DMRV Zrt. vezérigazgatójával közösen emlékplakettet adtak át dr. Burján Richárdnak, a Zalavíz Zrt. elnök-vezérigazgatójának.

– Egy évforduló mindig alkalmas a számvetésre – mondta Vogel Csaba -, érdemes felidézni, hogy miképpen lett egyetlen település közmûjébõl Zala megye meghatározó viziközmû-szolgáltatója, amely pályafutása során számos hazai és EU-s elismerést kapott már. Végezetül tréfásan azt kívánta a jelenlévõknek, hogy 50 év múlva ugyanitt találkozzanak és tekintsenek vissza a közben eltelt időre.

Céltalan hajósnak nem kedvez a szél – idézte a mondást Bein György, a Zalavíz Zrt. nyugalmazott vezérigazgatója, az igazgatóság tagja – utalva arra, hogy mindig keresni kell a fejlődés irányát, lehetõségeit, nem szabad megállni. Mint mondta, talán a legnagyobb eredménynek tartja, hogy abban idõszakban, amikor a társaság élén állt, sikerült egy olyan felsõ- és középvezetõi csapatot kinevelni, amely képes volt létrehozni egy európai színvonalú céget és biztosítani tudja annak folyamatos fejlõdését.
Majd hozzátette, természetesen kudarcok is voltak a cég életében, de azokról majd a 100. születésnapon kíván szólni.

Dr. Burján Richárd elnök-vezérigazgató bevezetőjében azt emelte ki, hogy az 50 év lehet nagyon sok és lehet nagyon kevés. Kevés arra, hogy minden személyi és vállalati cél ez idõ alatt megvalósuljon, abban az értelemben viszont sok, hogy csak kevés cégnek adatik meg, hogy megérje, sőt ilyen kiváló erőben érje meg ezt a kort. Példaértékűnek, s a stabilitás egyik pillérének nevezte, hogy a társaságnak az 50 év alatt vele együtt mindössze három elsőszámú vezetője volt.

Köszönetet mondott a tulajdonos önkormányzatoknak, hogy ellen tudtak állni a privatizációs csábításoknak, a fogyasztóknak, hogy a felmérések szerint mintegy 80 százalékuk elégedett tevékenységükkel, kollégáinak, akik munkájukkal, kreativitásukkal erősítették a cég elismertségét, valamint a társvízmûveknek, hatóságoknak és szakmai szövetségeknek partnerségükért, szellemi és anyagi segítségnyújtásukért.

Majd szólt az elmúlt négy év eredményeiről. Kiemelte, hogy elsődleges és folyamatos céljuk a modern közszolgáltató megteremtése, szerették volna elérni és el is érték, hogy az ország első húsz víziközmű-szolgáltatója között jegyezzék őket. Biztosítani kívánták a fenntarthatóságot a díjrendszerben és az általuk üzemeltetett sok tízmilliárdos közművagyon esetében.

Sikerült jelentősen növelni a közművagyonra fordítható forrásokat, javarészt a hatékonyság növelése révén. Sikerült új üzleti területekre is behatolniuk, illetve zöld szolgáltatóvá akartak válni – ennek jegyében született például a szennyvíztelepi biogáz-tisztítójuk.
Az innovációra mindig kiemelt figyelmet fordítottak, így például a Zalaegerszegen és Lentiben megvalósított UV-fertõtlenítésnek, aztán az ultrahangos iszapkezelésnek, valamint a többi ilyen jellegû beruházásnak környezetvédelmi és gazdasági előnyei vitathatatlanok.

Végül, de nem utolsósorban a számos minőségirányítási, munka- és egészség-, illetve információbiztonsági irányítási rendszer bevezetésén kívül új vállalatirányítási rendszert kezdtek el alkalmazni.
Elismeréseik között mindenképpen érdemes kiemelni a regionális minőségi díjat, a Recognised for Excellence díj 3 csillagos – Elismerés a kiválóságért díjat 2008-ban, az országos szerelõverseny elsõ és 2009-ben második helyezését, valamint a legjobb női munkahely 2. díját 2009-ben.
A vezérigazgató röviden szólt terveikről is.

Mint mondta, szeretnék kiérdemelni a nemzeti minőségi díjat, a tíz leghatékonyabban mûködõ viziközmű-szolgáltató cég közé kívánnak kerülni – ez már nagy valószínűséggel részben teljesült is -, valamint szoros és egyenrangú kooperációt kívánnak kialakítani a Dél-Zalai Vízmű Zrt.-vel is.
Végül azzal fejezte be köszöntőjét: hajrá Zalavíz, hajrá Zala megye, hajrá Magyarország!

A köszöntőket követően Harcsa Veronika énekelt kvartettje kíséretében, majd az ezt követő vacsora után a Zalai Táncegyüttes adott műsort.

(Zala-Lap)

Tartalom megosztása: