keresés a weboldalon

Ünnepi közgyűlés a Díszteremben (Videó)

Zalaegerszeg címer
Hírek

Ünnepi közgyűlés a Díszteremben (Videó)

2012 május 12 - szombat
Koszorúzással és ünnepi közgyűléssel emlékezett meg pénteken Zalaegerszeg képviselőtestülete a Város Napjáról, vagyis Zalaegerszeg rendezett tanácsú várossá nyilvánításának 127. évfordulójáról. Mindez már évek óta az Egerszeg Fesztivál rendezvénysorozatához kapcsolódik.

A hagyományokhoz híven a város vezetői pénteken délelőtt megkoszorúzták Zalaegerszeg első polgármestere, Kovács Károly szobrát – majd átvonultak a díszterembe, ahol megkezdődött az ünnepi közgyűlés.

Beszédében Gyutai Csaba polgármester kiemelte: 1885-ben május, vagy ahogyan akkor nevezték: Ígéret havának 13. napján nyilvánították a Zalaegerszeget úgynevezett „rendezett tanácsú várossá” – ez a jelképes születésnap Zalaegerszeg legfontosabb, legszebb ünnepe. A szokásoknak megfelelően ilyenkor adják át a díszpolgári és a Pro Urbe elismeréseket is. Posztumusz Díszpolgári címet ezúttal – születésének 120. évfordulóján – Mindszenty József bíboros, esztergomi érsek, hercegprímás kapott.

A díszpolgári címről szóló oklevelet Zalaegerszeg egykori apátplébánosa nevében Stróber László, a Mária Magdolna templom mostani apátplébánosa vette át Gyutai Csaba polgármestertől.

Pro Urbe díjjal Devecz Miklóst jutalmazták, akinek nagy szerepe volt a Flextronics International zalaegerszegi letelepítésében. Devecz Miklós most a fővárosi Parking. Kft. ügyvezetője, de változatlanul lokálpatriótának érzi magát – a díjával járó pénzösszeget a Zalaegerszeg Felsőoktatásáért Alapítványnak és a Pannon Fejlesztési Alapítványnak ajánlotta fel.

Az ünnepi közgyűlés befejezéseképp a polgármesteri hivatal több munkatársa jutalmat, illetve soron kívüli előléptetést kapott végül pedig Zalaegerszeg testvérvárosainak küldöttei mondtak köszöntőt.

yr/B.P.

Fotó: Seres Péter

Nézze meg a képgalériát!

Tartalom megosztása: