keresés a weboldalon

Ünnepi nyitány ősbemutatóval

Zalaegerszeg címer
Hírek

Ünnepi nyitány ősbemutatóval

2008 március 14 - péntek
Ősbemutatóval vette kezdetét Zalaegerszegen az 1848/49-es forradalom és szabadságharc 160. évfordulója tiszteletére rendezett városi ünnepség. Március 14 – én délben a Kölcsey Gimnáziumban formabontó módon színművel emlékeztek nemzeti ünnepünk eseményeire, nagyjaira.

Péntek Imre és Szemes Péter a (Pannon Tükör szerkesztői) zalai szerzők közös művét, a „Jelenetek az 1848 – as forradalom napjaiból” vitte színre az intézmény egyik pedagógusa, Gyimesi Katalin. A magyartanárnő által rendezett darabban néhány pedagógus is szerepet kapott, de a stáb nagy részét a tizenegyedikes diákok alkották.

Az ősbemutatón részt vettek a szerzők is. Az előadás előtt dr. Gyimesi Endre polgármester köszöntötte a diákokat és elmondta, a város vezetése hagyományt szeretne teremteni abból, hogy a városi ünnepség valamelyik oktatási intézményben vegye kezdetét. Márciusi nemzeti ünnepünk különösen jól kapcsolható a fiatal generációhoz, a fiatalos lendülethez. Úgy kell ezt megünnepelni, hogy az valóban ünnep legyen, megérintse a résztvevőket, nyomot hagyjon, és a hazafias érzés adódjon tovább a következő generációknak, tette hozzá.

Az első alkalommal bemutatott darab prózai részei zenés betétekkel bővültek. Népszerű 48 – as dalok hangzottak el jazz stílusban. A színmű tánc jelenettel zárult.

Az ünnepségen részt vettek a városi oktatási és kulturális életének szereplői, illetve a város többi középiskolájából számos diák tekintette meg a darabot. (Zala-Lap Kft., B.K.)

Tartalom megosztása: