keresés a weboldalon

Ünnepség a „számvitelin” – 40 éves a zalaegerszegi közgadász-képzés

Zalaegerszeg címer
Hírek

Ünnepség a „számvitelin” – 40 éves a zalaegerszegi közgadász-képzés

2011 szeptember 26 - hétfő
A hétvégén ünnepelte fennállásának 40. évfordulóját a BGF Gazdálkodási Kara, a korábbi számviteli főiskola. Szombaton egykori diákok és tanárok részvételével idézték föl az elmúlt négy évtized legfontosabb, legemlékezetesebb mozzanatait.

A BGF indulójára vonultak be az ünnepség díszvendégei – a nagyelőadó padsoraiban pedig ott ültek az egykori diákok is, köztük olyanok is, akik a legelső évfolyamon kezdtek, 1971-ben. Akkor mindössze 38 hallgatóval indult a képzés – azóta több mint hétezren végeztek itt. Az egykori „számviteli” – ahogyan mindenki ismerte – kis „fiókintézetből” önálló kar lett, mégsem vált túlméretezetté.

– Ez egy viszonylag kis intézmény, de minden hallgatója, minden oktatója a magáénak érzi – mondta dr. Solt Katalin, a BGF gazdálkodási karának dékánja. –  A tanárok külön-külön is odafigyelnek a diákokra, képességeikre, előmenetelükre és mindnet megtesznek, hogy a lehető legjobban elsajátíthassák a tananyagot, és minden megtesznek az intézményért is. Különösen fontosnak tartom a genius loci-t, a hely szellemét, hiszen ez az, ami a zalaegerszegi kart megkülönbözteti a többitől, és egyedivé teszi.

BGF rektora, Sándorné dr. Kriszt Éva arról beszélt: a zalaegerszegi kar szerves és fontos része a főiskola egészének, ahol összesen 20 ezer diák tanul.
– Örvendetes, hogy az utóbbi években érezhetően nőtt a zalaegerszegi képzés népszerűsége – fogalmazott. – Ez jelzi az itt folyó oktatómunka magas színvonalát. De azt is meg kell mondanom, hogy Zalaegerszegen vannak még tartalékok, betölthető helyek is. Ami a jövőt illeti: már dolgozunk a mesterképzés bevezetésén – fejezte be a rektor asszony.

A zalaegerszeg.hu-nak nyilatkozva dr. Dux László, a Nemzeti Erőforrás Minisztérium helyettes államtitkára kitért arra, hogy változik – csökken – az államilag finanszírozott hallgatói létszám, de pontos adatokat csak a költségvetés ismeretében lehet majd tudni. Ez érintheti akár Zalaegerszeget is, bár – tette hozzá Dux László – ez a térség felsőoktatási szempontból még mindig kissé hátrányos helyzetben van, ugyanakkor a kormány kiegyensúlyozott oktatási „lefedettségre” törekszik.

Balaicz Zoltán alpolgármester – ugyancsak a zalaegerszeg.hu-nak elmondta: már 2001-ben felmerült a gondolat, hogy az intézmény karrá váljon.

– Az elmúlt tíz évben minden érintettel együtt nagyon sokat dolgoztunk ennek érdekében. A város 20 millió forinttal támogatta az infocentrum kialakítását és 70 millióval a karrá válást. Persze nem „önzetlenül” – de meg is kapjuk a kartól, amit várunk: minőséget, tudományos munkát és kiváló szakembereket – mondta az alpolgármester. Ami az állami finanszírozás esetleges csökkenését illeti, Balaicz Zoltán úgy vélte: a város meg fogja találni a támogatás módját.

Az ünnepségen átadták a BGF arany és ezüst pecsétgyűrűit. Arany pecsétgyűrűt kapott dr. Tóth Endre, az intézmény első igazgatója, dr. Sutus Imre nyugalmazott egyetemi tanár, aki 1981-87 között tevékenykedett a karon, és dr. Tóth József, aki két évtizeden át, 2010-ig vezette az intézményt. Ezüst pecsétgyűrűt kapott az egykori számviteli főiskola két volt hallgatója is, dr. Gresa István, az OTP vezérigazgató-helyettese és dr. Szász Péter, a Zalaszám Informatika Kft. ügyvezető igazgatója – mindketten az elsők között, 1974-ben diplomáztak.

Végül ismét felavatták Hadnagy György Jelek című intarzia-faliképét, amely eddig az OTP zalaegerszegi székházát díszítette, és a pénzintézet adományaként került a főiskola nagyelőadójának előcsarnokába.

A jubileumi program folytatásaként a régi hallgatók „fogadóórákon” találkozhattak tanáraikkal és végigjárhatták a főiskola korábbi otthonát, a Zárda utcai épületet.

yr

Tartalom megosztása: