keresés a weboldalon

Urálon túli találkozások

Zalaegerszeg címer
Hírek

Urálon túli találkozások

2007 május 07 - hétfő
Egy szibériai expedíció fényképeiből nyílt kiállítás a Göcseji Falumúzeum foglalkoztatóházában. A Zala Megyei Múzeumok Igazgatósága és a Reguly Társaság által közösen szervezett tárlaton dr. Csepregi Márta, dr. Sipos Mária nyelvészek, valamint Asztalos Erika és Kováts Zsófia finnugor szakos hallgatók fotói kerültek bemutatásra.

A négy magyar hölgy 2005 nyarán vett részt egy, a Jamal-Nyenyec Autonóm Körzet fiataljai számára szervezett expedíción, az ELTE-n hanti nyelvet oktató tanáruk, Szofja Onyina segítségével. A túlélőtúrának is beillő körúton a hagyományos réntartással foglalkozó, nehezen megközelíthető közösségek életébe nyertek bepillantást.

„Jamal-Nyenyec egy olyan körzet, ahol az olajmezőkből fakadó gazdagság és jólét, valamint az ősi nomád életforma egymás mellett van jelen” – mondta a tárlatot megnyitva dr. Kerezsi Ágnes, a Néprajzi Múzeum etnográfusa. A mintegy 470 ezer négyzetkilométernyi területen élő nyenyecek és hantik megőrizték a rénszarvastartás gyakorlatát, mindazzal a bölcsességgel együtt, mely az elmúlt évszázadokban a sajátos természeti adottságok közepette nemzedékről nemzedékre szállt. A réntartó közösségek a téli hónapokra összeállnak, nyáron azonban minden családnak megvan a saját vándorlási útvonala. A négy kutató két évvel ezelőtt egy ilyen nomadizáló családhoz csatlakozott.

A foglalkoztatóházban június elejéig kiállított fotók, az Urál és Ovgort közötti területeken készültek, bemutatva az ott élők mindennapjait: a természeti kincsektől kezdve a munkán, viseleten át egészen a házépítésig.

Dr. Csúcs Sándor, a Reguly Társaság elnöke elmondta, hogy ez már a harmadik alkalom, hogy a zalaiakkal közösen szerveznek kiállítást. A cél az, hogy minél szélesebb körben bemutathassák a rokon népek kultúráját. S bár – ahogy Kostyál László, a Göcseji Múzeum igazgatóhelyettese megfogalmazta – a mai magyarság természetesen már nem ugyanaz a nép, amelyik háromezer évvel ezelőtt otthagyta az őshazát, azért az uráli népek kultúrája mindig közel áll a szívünkhöz, s a lelkünkhöz.

Tartalom megosztása: