keresés a weboldalon

Zalaegerszeg

Utolsó utáni felvonás (Frissítve)

Zalaegerszeg címer
Hírek

Utolsó utáni felvonás (Frissítve)

2009 december 13 - vasárnap
Egy utolsó utáni felvonásra is sor került a Hevesi Sándor Színház pénteki bemutatóján, ahol Bagó Bertalan rendezésében Gogol A revizor című darabját láthatta a közönség. A darab befejezése után, míg a közönség még a színészi játékot jutalmazta a hosszú tapssal Farkas Ignác színművész lépett a színpadra és a társulat nevében tiltakozó nyilatkozatot olvasott fel, amelyben arra kérte Zalaegerszeg közgyűlését, hogy a december 17-i ülésen a szakma véleményének figyelembevételével szavazzon az új színházigazgató személyéről.

A társulat és a színházi dolgozók Tucsni András jelenlegi irodalmi vezető mellett tették le a voksukat, míg az önkormányzat kulturális bizottsága legutóbbi zárt ülésén mindössze ketten szavaztak Tucsni mellett, nyolcan, pedig tartózkodtak. Ugyanakkor a másik pályázó, Besenczi Árpád, a József Attila Színház színművésze hét voksot kapott, és csak hárman tartózkodtak.

A bemutató előadáson a városvezetők nem voltak jelen, viszont ott volt Velkey Péter művelődési osztályvezető, aki érdeklődésünkre elmondta: egy színvonalas előadást láthatott a közönség, jó színészvezetéssel, jó színészi alakításokkal, bár szerinte bántónak is fel lehetne fogni a polgármestert játszó színész kiszólását a nézőknek, hogy „ti sem vagytok különbek, leköplek benneteket”.

Ez a kitétel, a nézők közül sokakat rosszul érintett. Az előadás katartikus kicsengését, pedig alaposan megzavarta Farkas Ignác színrelépése, mivel mondanivalójának, a tiltakozásnak nem ott volt a helye a színpadon. Ez nem volt elegáns lépés, jópár embert meglepett, fogalmazott.

Dr. Gyimesi Endre polgármester szerint mindenkinek joga van tiltakozni, de egy előadást tönkretenni, nincs.
– Nagyon furcsállom a helyzetet, hiszen a színház a színészek jövőjéről van szó. Az önkormányzat nem megy szembe a társulattal, inkább azt szeretné, ha minél jobban működne a teátrum és minél több bevételre, tennének szert. Ez utóbbi a fenntartó kötelessége is. Egyébként a színházról a nézők mondtak véleményt az elmúlt három évben azzal, hogy folyamatosan csökkent a bérletek vásárlásának a száma.

Ebben az évben a gyermek-és ifjúsági előadások jóvoltából a bérletek száma nőtt, de a felnőtt nézőszám nem emelkedett. Számomra érthetetlen az is, hogy néhányan politikát emlegetnek, pedig erről szó sincs, és az elmúlt tizenhárom évben sem volt. Folyamatosan emeltük a színház támogatását és most is csak a teátrum jövőjével foglalkozunk.

December 17-én zárt ülésen hozza meg a testület a végső döntést. A zárt ülést az igazgatói posztra pályázók kérték. A színészek úgy határoztak, hogy a közgyűlési döntésig a színház minden előadása után felolvassák a tiltakozó nyilatkozatot.

* * *

Tucsni András, a Hevesi Sándor Színház irodalmi vezetője – az igazgatói posztra pályázók egyike – arról értesítette szerkesztőségünket, hogy ő nem zárkózik el attól, hogy a december 17-i testületi ülésen a színházigazgatói pályázatról nyílt ülésen döntsenek a képviselők.

(Zala-Lap, V. Zs.)

Tartalom megosztása: