keresés a weboldalon

Zalaegerszeg

Úton az európai színvonalú hulladékgazdálkodás felé

Zalaegerszeg címer
Hírek

Úton az európai színvonalú hulladékgazdálkodás felé

2006 február 27 - hétfő
Nagykanizsát követően Zalaegerszegen és térségében is meg-indul az építkezés a Nyugat-Balaton és Zala-völgye Regionális Hulladékgazdálkodási Projekt keretében. Az építési szerződést ün-nepélyes keretek között írták alá a közbeszerzési pályázat nyerte-sei, a Vegyépszer Rt. vezetői.

Részt vett a rendezvényen dr. Persányi Miklós környezetvédelmi miniszter is, aki hangsúlyozta: az érintett települések számát tekintve a nyugat-balatoni a legjelentősebb kohéziós alap projekt ma Magyarországon. A 282 település, 350 ezer lakosának életminőségét jelentős mértékben javító beruházások költségeinek 70 százalékát az Európai Bizottság, 20 százalékát a Magyar Kormány finanszírozza, így az érintett önkormányzatoknak csupán 10 százalékos önerőt kell vállalniuk.

A teljes program 8 milliárd 650 millió forintot tesz ki, ebből Zalaegerszeg és térsége 1 milliárd 260 millió forinttal részesül, folytatta a miniszter. A legnagyobb beruházások Zalaegerszegen, Lentiben és Zalalövőn valósulnak meg. A megyeszékhelyen 2600 négyzetméteres hulladékválogató csarnok, komposztáló és két hulladékudvar létesül. Lentiben hulladékkezelő központ, bálázó csarnok, hulladékátrakó állomás, és ugyancsak komposztáló, valamint két hulladékudvar épül a program keretében, míg Zalalövőn a hulladékudvar bővítésére kerül sor. Mindezek mellett 217 darab gyűjtőszigetet alakítanak ki az agglomerációhoz tartozó településeken.

A munkaterületet várhatóan két héten belül átadják az önkormányzatok, ezt követően azonnal indul a munka. A kivitelező Vegyépszer Rt. mindössze egy évet kapott a beruházás befejezésére.

A Zala, Vas, és Somogy megye településeit tömörítő hulladékgazdálkodási konzorcium 2005. őszén társulássá alakult, melynek eredményeként sikerült tovább csökkenteniük a fizetendő önrész mértékét. A társulás lehetőséget kapott arra, hogy a hitelfelvétel helyett vissza nem térítendő támogatást igényeljen a Belügyminisztériumtól. A mai napig 530 millió forint értékű támogatást könyvelhettek el. Ezzel egy időben jogosulttá váltak az ÁFA visszaigénylésére, ami tovább csökkentette a költségeket. Minderről dr. Vass Nándor, a projektiroda vezetője tájékoztatta az ünnepélyes szerződés aláírás résztvevőit. 

Örömmel számolt be arról is, hogy az eddig realizált szerződések révén 888 ezer eurós megtakarítással bír a projekt. Az összegből természetesen egy fillért sem kívánnak visszajuttatni az Uniónak, a még hátralévő feladatokra, köztük kiemelt helyen a rekultivációra fordítják a pénzt. Dr. Vass Nándor külön kiemelte az illegális szemétlerakók felszámolása kapcsán várható problémákat. Területünkön 196 ilyen lerakót tartanak nyilván. Felszámolásukat a tulajdonviszonyok tisztázása nehezítheti, ezért a projektiroda vezetője mindenképpen azt javasolja, hogy az Unió elvét érvényesítve azzal fizettessék meg a rekultiváció költségeit, aki a szemetet felhalmozta. (Zala-Lap Kft. F. M.)

Tartalom megosztása: