keresés a weboldalon

Zalaegerszeg

Üvegkalitkába kerül a toronyóra

Zalaegerszeg címer
Hírek

Üvegkalitkába kerül a toronyóra

2005 augusztus 17 - szerda
A műhelymunkákkal párhuzamosan augusztus elején megkezdődtek a Mária Magdolna plébániatemplom korabeli toronyórájának felállítási munkálatai a színház előtti téren. A közgyűlés döntése értelmében – Európában egyedülállóan – működés közben lesz látható a közel 200 éves óraszerkezet.

Szerdahelyi Károly építész tervei alapján egy 3 méter 10 centiméter széles üvegkalitkába kerül a gépezet, míg a súlyok és ellensúlyok – jól láthatóan – egy három méter mély aknába mennek a föld alá. Ennek kialakításán dolgoznak jelenleg a Hydrocomp Kft. munkatársai. 
– A munkálatok a mélyépítéssel vették kezdetüket. Jelen pillanatban az előre gyártott akna beemelése, és annak szigetelése történik – adott felvilágosítást Szerdahelyi Károly, aki nap mint nap ellátogat a helyszínre, és figyelemmel kíséri az építkezést. – Őszintén megmondom, nagyon féltem attól, hogy találkozunk valamilyen közművel a föld alatt. Szerencsére ez nem következett be. A talajvízzel azonban 2 méter 80 centi mélyen szembetaláltuk magunkat. Ez sem okozott nagyobb gondot, az előre gyártott elemek segítségével sikerült visszaszorítani a vizet. A későbbi problémák elkerülése érdekében pedig egy külső köpenybe süllyesztik be a szakemberek a teljes mértékben vízzáró belső elemeket.

A kivitelezők ígérete szerint a hét végére befejeződik az akna kialakítása. A munka ezt követően a felszínen folytatódik.
– Edzett üvegből készül az üvegház Takács István zalaszentbalázsi kovácsművész keze alatt, aki – tudomásom szerint – már munkához is látott. Az üvegházon belül lesz majd látható az óraszerkezet. A felépítményt vörösréz lemez fedi, melyre imitáltam egy barokk csigavonalat, utalva arra, hogy korábban egy barokk toronyban „szolgált” az óra – mutatja be a toronyóra új otthonát az építész. – Terveink szerint a felépítmény váza elkészül Zalaszentbalázson Takács István műhelyében, majd onnan szállítjuk azt a színház előtti térre, ahol már „csak” össze kell szerelni.
A gépezet restaurációját végzik eközben a Progép TIM Kft. munkatársai Preisz József órásmester és Kancsal Miklós, az óra kezelőjének felügyelete mellett. A számlap Járási Ildikó kezei alatt formálódott meg. Ezt veszi majd körül Németh János Munkácsy-díjas keramikusművész csodaszép alkotása, amely már csak az égetésre vár.
Szerdahelyi Károly véleménye szerint, szeptember végén kerülhet sor Zalaegerszeg legújabb nevezetességének avatására. Sajnálkozva jegyzi meg, hogy a munkásságának 50 évét felölelő jubileumi kiadványába már nem tud bekerülni legfrissebb alkotása.

Tartalom megosztása: