keresés a weboldalon

Zalaegerszeg

Vadak az utakon

Zalaegerszeg címer
Hírek

Vadak az utakon

2004 november 30 - kedd
Az elhagyatottabb útszakaszokon közlekedőknek mindig figyelniük kell arra, hogy ezeken a területeken gyakran bukkanhatnak fel vadállatok, melyek könnyen balesetet okozhatnak. A közelmúltban például három autó csúszott össze Zalaegerszeg határában, mert az egyik kocsi elé egy szarvas ugrott.

– Zala megye természeti adottságai miatt nagyvadakban rendkívül gazdag terület. Ez alól természetesen Zalaegerszeg és környéke sem kivétel, ezért itt is gyakran találkozhatunk vadállatokkal a várostól kissé távolabb eső útszakaszokon. A volán mögött ülő sofőröknek erre kiemelten oda kell figyelniük, hiszen az állatok „csapásai” gyakran keresztezik az egyes főútvonalakat és a kevésbé forgalmas utakat – fogalmazott Tóth István rendőr főhadnagy, baleset-megelőzési főelőadó. – A Zalaegerszegi Rendőrkapitányság közlekedési osztálya vadak szempontjából több útszakaszt is veszélyes útvonalként tart számon, ugyanis ezeken a területeken jóval gyakrabban fordulnak elő vadbalesetek. Ide sorolhatjuk például a 74-es, a 76-os útszakaszt, valamint a zalai megyeszékhely és Nagykapornak közötti szakaszt, de a Zalaegerszegről Nagykanizsa irányába haladó úton ugyancsak gyakran bukkannak fel vadon élő állatok. Évente egyébként 40-50 esetben kell a rendőrség munkatársainak vadállattal történő ütközés miatt a helyszínre vonulniuk. A legtöbbször ilyenkor személyi sérülés nem történik, viszont az anyagi kár majdnem mindig jelentős. Az autókban egy vaddisznó is óriási kárt tud tenni, de amikor egy szépen kifejlett szarvas ugrik a gépjármű elé, az általában totálkárosra töri az autót.
Tóth István elmondta: az állatok szinte menetrendszerűen jelennek meg ezeken az útszakaszokon, hiszen gyakran bejáratott csapásokon haladnak a mindennapi élelemért. A vadveszélyre jelzőtábla hívja fel az autóvezetők figyelmét, ám sokan ennek nem tulajdonítanak megfelelő figyelmet, és helytelenül választják meg a haladási sebességet.
– Tudjuk, hogy egy pillanat alatt, szinte a semmiből ugranak elő ezek a vadállatok, ezért roppant fontos, hogy óvatosan közlekedjünk ezeken a szakaszokon. Személyi sérüléssel végződő vadbaleset is történt már az illetékességi területünkön, sőt olyannal szintén találkoztunk, amikor a vadelütés miatt egyszerre négy autó karambolozott. Itt valamennyi gépjárműben súlyos kár keletkezett, s több személy könnyebb sérülést szenvedett.
A kisebb vadállatok, mint például a fácán és a róka, ugyancsak sok borsot törhet a gépjárművezetők orra alá. Az ilyen állatok azért veszélyesek, mert igaz, hogy ütközéskor kevésbé rongálhatják meg az autókat, viszont feltűnésükkel óriási riadalmat kelthetnek a volán mögött ülőknél. Az ilyen felzaklatott sofőrök pedig könnyebben okozhatnak balesetet, karambolt, hangsúlyozza a főhadnagy.
– Azt ajánlom a gépjárművel közlekedőknek, hogy a vadveszélyre felhívó táblákat vegyék komolyan, ezeket az útszakaszokat óvatosan közelítsék meg, hiszen itt a fák, a bokrok mögül bármelyik pillanatban felbukkanhat egy vaddisznó, egy őzekből álló csorda, vagy éppen egy több mázsás szarvas.

Tartalom megosztása: