keresés a weboldalon

Zalaegerszeg

Választék van bőven

Zalaegerszeg címer
Hírek

Választék van bőven

2009 szeptember 08 - kedd
A Belvárosi Magyar-Angol Két Tanítási Nyelvű Általános Iskola mindkét tagintézményében – a Petőfiben és a Dózsában is – idén már több mint húsz szabadidős foglalkozás közül választhatnak a gyerekek. Az évtizedek óta sikeresen működő szakmai műhelyek mellett ugyanis az elmúlt időszakban egyre több újdonsággal szolgált az intézmény.

A hagyományos értelemben vett művészeti foglalkozásokon – dráma- és színjátszó körön, néptáncon, tűzzománcon, grafikán, furulyán -, valamint sportfoglalkozásokon – atlétikán, kézilabdán, asztaliteniszen, futballon, sakkon, táblás játékokon – túl lehetett immár társastáncra, hastáncra, aerobicra, fitballra, mozgáskoordinációs teniszre vagy éppen médiafoglalkozásra is jelentkezni, mint ahogy a tagintézmények mazsorettcsoportjai is tárt karokkal várták a vállalkozó-kedvűeket.

Ezzel együtt felerősödött az angol és a német nyelv tanórákon kívüli, fakultációs oktatására is az igény. A Kinder Klub és a Kids Club népszerű és igen hatékony módja a nyelvtanulásnak. Idén ezt a palettát újabb két foglalkozással bővítette az iskola: ez pedig az angol nyelvű gitárkurzus, valamint a lovasoktatás.

– Az igazgatói programban szerepelt, és az „Iskola a jövő útján” címet viselő megújult pedagógiai programnak is fontos eleme a kötelező tanórákon túli szabadidő tartalmas eltöltése – hangsúlyozta Makovecz Tamás igazgató. – A szabadidős foglalkozások egy részét tartják csak külsős szakemberek, többségük pedagógusaink irányításával zajlik, melyet tanításon kívüli foglalkoztatás keretében végeznek.”

„A tehetséggondozás nem csak gyerekek között, pedagógusaink körében is folyamatos – teszi hozzá Drávecz Csabáné, a Dózsás tagintézmény újonnan kinevezett igazgatóhelyettese. – Ez teszi lehetővé, hogy évről évre bővítsük kínálatunkat e téren. A most induló két „szakkör” ugyanakkor igen speciálisnak ígérkezik: a lovaglásnál a gyógyászati és a mozgáskoordinációs előnyökön túl nem kizárólag a ló megülése lesz a cél.

Oktatás-nevelési szándékkal a tanmenet a lótartás körülményeire, a gondozásra éppúgy hangsúlyt kíván helyezni, mint magára a lovaglásra. Az angol nyelvű gitároktatás pedig jó lehetőség arra, hogy a hangszeres tudás megszerzése mellett a nyelvet is gyakorolják a résztvevő diákok.

A Magyarországon egyedülállónak számító ötlettel nem véletlen, hogy épp a belvárosi iskola rukkolt elő, a foglalkozás ugyanis szorosan kapcsolódik a most ősszel elindult kéttannyelvű oktatáshoz. Horváth Tibor gitárcsoportjába 5. osztálytól jelentkezhetnek a tanulók, ahol heti egy alkalommal kerül majd sor a másfél órás foglalkozásra.

(Zala-Lap, V. Zs.)

Tartalom megosztása: