keresés a weboldalon

Zalaegerszeg

Vállalkozókat várnak

Zalaegerszeg címer
Hírek

Vállalkozókat várnak

2006 március 28 - kedd
A munkahelyteremtés országos és helyi szinten is egyre nagyobb gondot jelent napjainkban. Zalaegerszeg önkormányzata közvetlen és közvetett eszközökkel igyekszik tenni annak érdekében, hogy minél több munkahely létesüljön a városban.

Közvetlen támogatásként a Kontakt Humán Kht.-vel karöltve elindította az önkormányzat munkaerő-kölcsönzési programját, közvetett módon pedig a munkahelyteremtő beruházások infrastrukturális feltételeinek megteremtésén serénykedik. Ennek ékes példája a Baki úton megvalósított ipari zóna, melynek közművesítése április 30-ig fejeződik be. A területen építi fel új üzemcsarnokát egyebek mellett a Zalai Nyomda Rt. ahol későbbiek folyamán közel 300 főre növeli a foglalkoztatottak számát, és hamarosan indul a Vállalkozók Házának megvalósítása is.  

Mivel a Baki úti ipari park betelt, Ságodban fog hozzá újabb terület közművesítéséhez a város. A kivitelező kiválasztása hamarosan megtörténik, és májusban indul a 30 hektár alapterületű park infrastruktúrával történő ellátása. A beruházástól további mintegy 1500 munkahelyet vár az önkormányzat. A 30 hektárnyi terület egyharmadára máris van érdeklődő, tudtuk meg dr. Burján Richárdtól, a Városfejlesztő Rt. vezérigazgatójától, aki elmondta azt is, hogy a ságodi ipari park kialakításával párhuzamosan a Kanizsai út mellett dolgoznak a többnyire magántulajdonban lévő telkek részbeni közművesítésén. Ez utóbbi célra 70 millió forintot szavazott meg a közgyűlés.

A munkahelyteremtés harmadik pillére Zalaegerszegen az a befektetéstámogató program, melynek kidolgozásával ugyancsak a Városfejlesztő Rt.-t bízta meg az önkormányzat. A program mára körvonalazódott, a közgyűlés jóváhagyására vár.
– Összeállítottunk egy 45 szolgáltatásból álló csomagot azzal az elsődleges céllal, hogy segítséget nyújtsunk a városban befektetni kívánók számára letelepedésük gördülékeny megvalósításában. A szóban forgó 45 szolgáltatás 5 fő területen igyekszik támogatni a befektetőket – tájékoztat dr. Burján Richárd. – Ezek közül az első az információs szolgáltatás. Már korábban elkészítettük kiajánló, figyelemfelkeltő füzetünket, benne 29 potenciális fejlesztési terület bemutatásával. Nagy segítséget jelent a füzet a városunk iránt érdeklődőknek.

Nemcsak nyomtatott formában, CD-n is rendelkezésére bocsátjuk az anyagot a befektetni szándékozóknak, sőt, hamarosan az interneten keresztül is elérhető lesz.

A teljes körű információnyújtáson túl ajánljuk telephely-létesítést segítő szolgáltatásunkat, mely  az engedélyek beszerzését, a tervezést, bonyolítást, műszaki ellenőrzést, adott esetben a kivitelezést is magába foglalja. Harmadik területe a csomagnak a munkaerő-ellátást és -fejlesztést segítő szolgáltatás. Például ahhoz, hogy fel tudjon állítani valaki egy 2000 főt foglalkoztató gyárat, komoly szaktudással rendelkező menedzsmentre van szükség. Rendelkezünk egy folyamatosan bővülő, jelenleg 60 fős listával, melyet nyugodt szívvel ajánlunk a befektetők figyelmébe. Ezen túlmenően a szakképzett és a betanított munkaerő kiválasztásában is tanáccsal szolgálunk.

Szolgáltatásaink körébe tartozik továbbá a külföldi dolgozók beilleszkedésének segítése – gondolok itt a nyelvi képzésre, vagy a lakhatás biztosítására – illetve ötödik helyen az üzletszerű működés előkészítését segítő egyéb szolgáltatások, mint a jogi tanácsadás, illetve cégalapítási ügyek intézése.

– Valamennyi, Zalaegerszegen befektetni szándékozónak rendelkezésére bocsátja a város az említett szolgáltatási csomagot?
– Természetesen differenciálunk. A befektetés volumenétől függően határozzuk meg, hogy kinek, milyen szolgáltatás, és az milyen mértékben jár. Alapszolgáltatást biztosítunk a 10-50 új munkahelyet teremtőknek, a legalább 500 millió forint értékben befektetni kívánóknak – ez körülbelül 100 új munkahelyet jelent – viszont már maximális szolgáltatást nyújt a város.

– Milyen formában működnek majd a befektetéstámogató program egyes elemei?
– Egyablakos rendszerben kívánjuk működtetni ezt a szolgáltatáscsomagot – folytatja dr. Burján Richárd. – Amennyiben a közgyűlés jóváhagyja, létrejön a Városfejlesztő Rt.-n belül egy új szervezeti egység. Az egység munkatársai teremtik meg a kapcsolatot a leendő befektetőkkel, tájékoztatást adnak az itt kínálkozó lehetőségekről, majd a befektető elhatározásától egészen az új üzem átadásáig segítik a munkát. Amennyiben a befektető valamennyi szolgáltatásunkat igénybe veszi, akár kulcsra készen biztosítjuk neki az üzemcsarnokot és a kvalifikált munkavállalói kört.
Bízunk benne, hogy az országban egyedülálló befektetéstámogató program beváltja a hozzá fűzött reményeket. Bár még csak tervezetről van szó, a Deák Ferenc városépítő konferencián, valamint az ITD-Hungary budapesti rendezvényén már bemutatta azt a Városfejlesztő Rt. vezetése.

– Közel 50 külföldi befektető, gazdasági attasék, befektetési társaságok képviselői voltak jelen ezen a konferencián. Három város kapott bemutatkozási lehetőséget: Zalaegerszeg, Békéscsaba és Szolnok. Nyugodt szívvel mondhatom, hogy mi tartottuk a legszínvonalasabb prezentációt – számol be eredményeikről a Városfejlesztő Rt. igazgatója. – Bemutatkozásunk eredményeképpen hétfőn érkezik városunkba Olaszország gazdasági attaséja, de érdeklődést mutatnak a Zalaegerszeg kínálta lehetőségek iránt japán és svéd befektetők egyaránt.

A program legfontosabb célja – amellett, hogy segít eligazodni a nem megyeszékhelyi befektetőknek -, a Zalaegerszegen már működő és bővítést tervező vállalkozások támogatása, melyek üzleti döntéseik meghozatala során, a gazdasági érdeken túl, lokálpatrióta szempontokat is figyelembe vesznek, emelte ki végezetül dr. Burján Richárd. (Zala-Lap Kft.)

Tartalom megosztása: