keresés a weboldalon

Zalaegerszeg

Változtak az építési szabályok

Zalaegerszeg címer
Hírek

Változtak az építési szabályok

2009 augusztus 20 - csütörtök
Az elmúlt évben fogadta el a Zalaegerszeg közgyűlése az új településszerkezeti tervet, és a helyi építési szabályzatot. Az elmúlt hónapokban több változtatási igény is felmerült, ezért a júliusi képviselő-testületi ülésen ismét napirendre vették a ZÉSZ szabályait.

Mint az ülésen Dékény Endre, a műszaki bizottság elnöke elmondta, azért is szükség van módosításra, mert az országos településrendezési és építési követelményekben két rendelkezés is eltérést tartalmaz, belterületi határrendezésre került sor, kerékpárút hálózat aktualizálása folyik, valamint lakossági és egyéb kérelmek, fejlesztési, beruházási igények érkeztek. Az igények között megjelennek egyéni és közösségi érdekek, részérdekek, amelyek nem mindig azonosak a szakma álláspontjával.

A közgyűlési vitában Tolvaj Márta azt kérte, hogy a csácsi iskolától keletre található önkormányzati ingatlan lakóterületté alakítását ne támogassa a közgyűlés. A csácsi településrészi önkormányzat is azt szeretné, ha ez a terület továbbra is a jelenlegi szabályozás alá tartozna, egy esetleges, későbbi sportpálya kialakítása céljából.

Zsuppányi Gyula a Becsaliban található Gyümölcsös utcával kapcsolatos szabályozást tette szóvá. Egy szűk telekről van szó, a jelenleg érvényes szabályozás szerint is lakás építésére alkalmas az övezet, jelenleg átszabályoznák lakóövezetté. Bár a képviselő, mint fogalmazott, elfogadja a megváltoztatott besorolást, de kéri kezeljék egyedi, eseti ügyként, hiszen egy telekről van szó, és legyen kiadható az építési engedély.

Tombi Lajos alpolgármester szerint rövid időn belül nem épül focipálya a csácsi iskola mellett, és a telek eladására sem kerül sor. Szerinte nem szerencsés, ha egy futballpálya egy intenzíven fejlődő családi házas városrész kellős közepén épülne meg. Nem biztos, hogy a legértékesebb területek egyikén kellene e célra tárolni a területet. Exkluzív telkek kialakítására is lehetőség nyílna.

A beépíthetőség szempontjából fel kellene szabadítani a területet. Ugyanakkor egyetért azzal. Hogy ha bevétel keletkezik a terület esetleges eladásából, annak jelentős része fordítódjon vissza a csácsi településrészre, és elégítsék ki a csácsiak igényeit. Sportpályát, pedig azokon a területeken kellene építeni, amely más célra nem vehető igénybe.

Dr. Tóth László (Fidesz) arról szólt, hogy az említett terület jelenleg sportcélú, átminősítéssel lesz építési telek. Az elkövetkezendő néhány évben nem várható komoly területvásárlás a városban, mivel az építkezések szinte teljesen leálltak. Viszont bármelyik pillanatban át lehet adott területet alakítani ZÉSZ módosítással építési területté, ezért nem szükséges, hogy ez most azonnal megtörténjen. Így a csácsiak részére megmaradt egy lehetőség.

Horváth László (MSZP) a sportbizottság elnöke egyetértett Tolvaj Márta javaslatával, és mint fogalmazott, fontos, hogy a sportolási lehetőségeket kivigyék a lakott területekre. Szeretnék, ha csácsban sportcélra megmaradna a terület.

Gyutai Csaba alpolgármester szerint, úgy nem lehet sportéletet felépíteni, hogy azt egyetlen pályára alapozzák. A pálya mellé kell egy edzőpálya, kiszolgáló helyiségek, de az említett helyre csak a pálya férne el. Olyan helyszínt kell keresni, ahol egyéb létesítmények is elférnek. Végül a közgyűlés úgy döntött, hogy elfogadja

Tolvaj Márta javaslatát, és nem sorolta át a területet beépítésre szánt övezetté. Az építési szabályzat szerint a zártkertekben kedvezőbbek lettek a beépítési lehetőségek, ugyanakkor – bár többen szerették volna – újabb területeket nem soroltak beépítésre szánt övezetbe.

(Zala-Lap, V. Zs.)

Tartalom megosztása: