keresés a weboldalon

Vándor Lászlót köszöntötték

Zalaegerszeg címer
Hírek

Vándor Lászlót köszöntötték

2009 január 17 - szombat
Dr. Vándor László múzeumigazgatót köszöntötték, 60. születésnapja alkalmából kollégák, barátok, pályatársak és a család a megyei bíróság dísztermében.

A kandidátusi oklevéllel is rendelkező régészt mindenekelőtt a házigazda intézmény nevében dr. Magyar Károly, a Zala Megyei Bíróság elnöke üdvözölte, majd dr. Kostyál László, a múzeum igazgatóhelyettese vette át a szót. Mint tréfásan megjegyezte, Vándor László, aki 36 éve dolgozik a múzeumban, és 16 éve áll a Zala Megyei Múzeumok Igazgatósága élén olyan korszakhoz ért, hogy a junior csapatból átigazolhat a felnőttbe.

Az évforduló ugyanakkor jó alkalom arra is, hogy visszatekintsünk az elmúlt évtizedekre. A kollégák titkokban készülődtek az alkalomra, s meglepetésnek szánták az ünnepelt tiszteletére szerkesztett Zalai Múzeum tanulmánykötet-sorozat 17. számát is. A könyvhöz dr. Németh József nyugalmazott, múzeumigazgató írt előszót, felelevenítve az intézmény elindulásának kezdeti éveit.

1972 augusztusában gyakorlatilag ők ketten voltak az üres múzeumi épületben a szakma; együtt építették a polcokat, cipelték a raktárba a régészeti, művészeti és néprajzi anyagot. A nagykanizsai születésű Vándor László, azóta nemcsak a zalai régészet, hanem a magyar tudományos élet aktív résztvevője is: elnöke a Pécsi Akadémiai Bizottság Régészeti Munkabizottságának és a Megyei Múzeumok Igazgatóságának.

Megkapta a kulturális tárca nívódíját, a Műemlékvédelemért Emlékérmet, Zala Megye Alkotói Díját, s a Göcseji Múzeum 2003-ban az „Év Múzeuma” lett. Oroszlánrésze van abban, hogy Zala megye a ’80-as évektől egészen máig soha nem remélt nagyságrendű archeológiai kutatások színhelye lett.

A régészek, történészek, néprajzosok által publikált könyv tanulmányait dr. Redő Ferenc régész, az MTA Régészeti Intézetének nyugalmazott igazgatóhelyettese értékelte, s ajánlotta az érdeklődők figyelmébe. Mint mondta, tartalmas, alkalomhoz illő könyvet sikerült a szerkesztőknek összeállítani, gazdag fotóanyaggal, mellékletekkel illusztrálva az egyes írásokat. A kötet elolvasva 25 dolgozattal lett, okosabb.

A Zalai Múzeum 17. számát szerkesztő Frankovics Tibor elárulta: a könyv igazi társadalmi munkában készült, hiszen a szerzők nem kaptak honoráriumot. A megjelenést azonban támogatta az NKA, a periodika pályázaton ugyanis sikerült a forrást szerezni a nyomdai költségekre.

A kötetbemutató után felszólaló Vándor László úgy reagált: nem olyan típus, aki hamar megilletődik, ám most sikerült az ünnepséggel meglepni, és meghatni. Az elmúlt napokban már sejtette, hogy készülődik valami, de ekkora vendégseregre és rendezvényre nem számított. Mint mondta, ha valaki olyan munkát végez, mint ő, akkor nagyon gyorsan elmegy az idő, s egyszer csak 60 éves lesz az ember. De ígéri, hogy a hátralévő években is az eddigi lendülettel végzi majd munkáját.

Az ünnepeltet felköszöntötte Manninger Jenő, a Zala Megyei Közgyűlés elnöke, és dr. Gyimesi Endre, Zalaegerszeg polgármestere is, aki pohárköszöntőt mondott az igazgató tiszteletére.

(Zala-Lap, P. P., Z. A.)

Tartalom megosztása: