keresés a weboldalon

Vándorkiállítás a Holocaust emlékére (Videó)

Zalaegerszeg címer
Hírek

Vándorkiállítás a Holocaust emlékére (Videó)

2013 május 07 - kedd
2007 tavasza óta járja az országot az a vándorkiállítás, amelyet egy marhavagonban rendeztek be – egy olyanban, amilyenekben a magyar zsidókat is a koncentrációs táborokba szállították. A holocaust-vagon hétfőn érkezett a zalaegerszegi pályaudvarra, útjának 57. állomására. A bemutatót eddig mintegy 50 ezer diák látta.

„A magyar nemzet évszázadokon keresztül békességben élt a nemzetiségekkel, így a zsidósággal is” – fogalmazott megnyitó beszédében Sümegi László önkormányzati képviselő.

Zalaegerszegről és környékéről 1200 zsidót hurcoltak el, közülük alig százan térek vissza a haláltáborokból. A mai fiatalok minderről legföljebb a történelemkönyvekből tudnak – az pedig nem elég, mondta Szalai Erika, a kiállítást szervező Élet Menete Alapítvány munkatársa.


A zalaegerszegi zsidó hitközség vezetője, Siklósi Vilmos szerint nemcsak az emlékezés a fontos, hanem a tisztánlátás is – amihez egyaránt ismerni kell a zsidóság és a magyarság történelmét, és senki fejében nem szabad megfordulnia semmiféle előítéletnek, hanem mindenkit egyenrangú embertársának kell tekintenie.


A vagon-kiállítás szervezői arra biztatják a fiatalokat – és a pedagógusokat – hogy rendhagyó történelemórák keretében mutassák be a holocaust borzalmait. A megnyitó ünnepség végén Petrovics Péter rabbi mondott kaddist, azaz gyászimádságot az elhurcoltak emlékére.

yr/B.P.

Fotó: Seres Péter

Tartalom megosztása: