keresés a weboldalon

Variációk a világ megismerésére

Zalaegerszeg címer
Hírek

Variációk a világ megismerésére

2007 január 22 - hétfő
Arcok és Terek címmel nyílt kiállítás ifj. Karvalits Ferenc bankár, közgazdász magángyűjteményéből a Magyar Kultúra Napja alkalmából a Gönczi Galériában.

A zalaegerszegi kötődésű magángyűjtő a 90-es évek közepétől gyűjt kortárs alkotásokat. Kollekciója első darabjait a budapesti Várfok Galériában vásárolta, később nyitott az ország, sőt Európa más képtárai felé is, ám a Várfokhoz mindvégig hű maradt. A mostani tematikus tárlatot ezért is a galéria tulajdonosa Szalóky Károly nyitotta meg.

Mint mondta, galériája nem csak egyszerű képtár, hanem egy „forprofit intézmény” is, ahol a képek mellett szemléletet is árul. A gyűjtés szenvedélybetegség, melyből nem lehet kigyógyulni. Erre figyelmezette annak idején Karvalits Ferencet is, aki úgy látszik nem ijedt meg, hiszen mintegy 150 darabból áll immár a gyűjteménye. A zalaegerszegi kiállításra több, mint húsz világhírű képzőművész alkotásaiból – köztük Bak Imre, Bálint Endre, Birkás Ákos, Fehér László, El Kazovszkíj, Mulasics László, Szotyory László – hozott válogatást. Hasonló közszemlére tétel eddig csak egyszer fordult elő Budapesten.

Karvalits Ferenc az Európai Iskolától napjainkig szinte mindent gyűjt. A sokszínűség és a világ megismerésének több lehetősége is vonzza. Ez a változatosság megmutatkozik a kiállítás rendezésében is: az Arcok és Terek cím tér-képzetet, személyes történetet, megidézett tájat, vágyakat és látható időt egyaránt magába foglal. Fotorealista művek (Fehér László), mértani formákból épített geometrikus tájak (Baki Imre), mitologikus utalások (El Kazovszkij) éppúgy megtalálhatók az alkotások között, mint az expresszív színekkel megfestett figuratív képek (Mulasics László), vagy a társadalmi és pszichés jelenséget megaragadó fotográfiák (Gyenis Tibor). A tárlaton megjelenik a multimédiás műfaj is (Németh Hajnal), mely a valóságos vizuális környezet és a képzeletbeli cselekvés együttese révén reagál a mindennapi életünkre. (Zala-Lap Kft., P. P.)

Tartalom megosztása: