keresés a weboldalon

Variációk az iskolaudvarra – saját parkjukat tervezik az Ady diákjai

Zalaegerszeg címer
Hírek

Variációk az iskolaudvarra – saját parkjukat tervezik az Ady diákjai

2011 június 15 - szerda
Maguk a diákok tervezik újjá az Ady iskola udvarát: a tanév utolsó napjai az ötleteléssel teltek. Hasonló közösségi tervezésre már volt példa Zalaegerszegen is, a Belvárosi magyar-angol általános iskolában. Mindez része a Városgazdálkodási Kft. hosszú távú fejlesztési stratégiájának is – amelynek lényege, hogy olyan zöldfelületek jöjjenek létre, amelyek az emberek valós igényeit szolgálják.

Például az aszfaltra rajzolgatták, maketteken vagy origami segítségével fogalmazták meg a gyerekek, milyennek látnák szívük szerint iskolájuk udvarát – hol lehetne fa, valamilyen más növény, vagy éppen pázsit. Ötleteik tükrözik a szülők és a tanárok elképzeléseit is – hiszen abból indultak ki, hogy az a környezet, ahol idejük legnagyobb részét eltöltik barátságos, „élhető” legyen.

Az Ady iskola igazgatója, Czigány László szerint egy művészetoktatási intézmény számára különösen fontos, hogy a gyerekek, a tanárok – sőt a szülők is – együtt tervezzék meg környezetüket. A hónapok óta tartó „ötletelés” természetesen azokat is segítik, akik a végső döntéseket hozzák.

A játékos – de mégis komoly – munkában részt vesz a Városgazdálkodási Kft. is, amelynek munkatársai tavaly dolgozták ki öt éves „zöldfelületi stratégiájukat”. Ennek sarkalatos pontja, hogy a zöldfelületeket társadalmi együttműködés révén alakítsák ki.

Valódi igényt jelzett az is, hogy – sok-sok egyéb ötlet mellett a diákok rajzain feltűntek kis tavacskák is.

– Nagyon sok tervben, rajzon jelent meg valamilyen tavacska, szökőkút, vízfelület – mondta a Városgazdálkodási Kft. tájépítész mérnöke. Horváth Zsuzsanna szerint minden, amit a gyereket írtak, rajzoltak, mondtak, fontos jelzés. És ugyan lehet, hogy tó nem lesz az Ady iskola udvarán, a kivitelezési terveket a gyerekek elképzeléseihez igazítják majd – persze mindennek a költségvetési lehetőségek szabnak majd határt.

A sajátos tér-tervezési program szervezői emellett úgy vélik: ez a fajta együttgondolkodás a segít társadalmi kapcsolatok és a helyi közösségek kialakításában is.

yr

Tartalom megosztása: