keresés a weboldalon

Zalaegerszeg

Várják a befektetőket

Zalaegerszeg címer
Hírek

Várják a befektetőket

2006 február 27 - hétfő
A már hagyományosnak számító Deák Ferenc Városépítő Program keretében megrendezett múlt heti konferencián többek között szó volt a munkahelyteremtés önkormányzati eszközeiről és a város befektetést támogató programjáról. Nem véletlenül esett a választás e két témára: mint elhangzott, nem csak országosan emelkedett a munkanélküliek száma, hanem Zalaegerszegen is.

Míg 2003-ban 1461, addig 2006 januárjában 2316 a regisztrált munkanélküliek száma. Mit tehet egy önkormányzat a munkahelyekért, meddig terjed a lehetősége?  Tombi Lajos alpolgármester köszöntőjében azt mondta: fontos szerepe van egy város fejlődésében a makrogazdaságnak és a gazdaságpolitikának, amelyért a mindenkori kormány a felelős, akinek a feltételeket biztosítania kell. Zalaegerszeg jövője biztosítva van, számos fejlesztés indult, amely segíti a munkahelyteremtést és vonzza a befektetőket.

Dr. Gyimesi Endre polgármester előadásában hangsúlyozta: ha az ország gazdasági növekedése lassul, a gazdálkodás szerkezete átalakul, az lecsapódik az önkormányzatok szintjére is. A város gazdasági szereplőit csak egy helyi adó érinti, az iparűzési adó bevétele az elmúlt időszakban meghaladta az évi 2,5 milliárd forintot. A polgármester úgy érzi, a város közgyűlése a helyi gazdaság fejlesztése, a vállalkozásösztönzés, és a munkahelyteremtés érdekében egységes, pártállásra való tekintet nélkül.  Mint elhangzott, az önkormányzat – a Flextronics után – a második legnagyobb foglalkoztató a városban, 2500 alkalmazottal. A helyi munkaerő védelmét szolgálja, hogy nem privatizálták a bevételt biztosító szolgáltatókat, és saját, vagy részben saját tulajdonú gazdasági társaságokkal végeztetik a város működéséhez szükséges munkákat.

Nem minden városban van ez így az országban. Dr. Gyimesi Endre szólt az önkormányzati beruházásokról, többek között az úthálózat, a vasút, szennyvízcsatorna, hulladék depónia, az idegenforgalmi fejlesztésekről, az intézményi felújításokról. Az ingatlangazdálkodással kapcsolatban megjegyezte, mindkét épülő ipari park jelentős része már gazdára talált. A munkahelyteremtés érdekében folyamatosan közvetít az önkormányzat és tárgyal különböző befektetőkkel.

Elhangzott: elkészült a Városfejlesztő Rt. befektetés-támogató programja, ennek részleteiről dr. Háry András befektetési szakértő számolt be a konferencián. (Zala-Lap Kft., F. M., Z. A.)

Tartalom megosztása: