keresés a weboldalon

Zalaegerszeg

Várják a felajánlásokat

Zalaegerszeg címer
Hírek

Várják a felajánlásokat

2005 január 10 - hétfő
Szinte egy világ fogott össze a délkelet-ázsiai szökőár áldozatainak megsegítése érdekében, s Magyarország is az elsők között nyújtott segítő jobbot a természeti katasztrófa által érintett területek lakosságának. Zalaegerszegen ugyancsak több szervezet indított gyűjtőakciót, ezzel segítve a szerencsétlenül járt rászorulókat.

Benkő Lászlóné, a Magyar Vöröskereszt zalaegerszegi titkára elmondta: a Magyar Vöröskereszt felhívását és a támogató csekkeket minden alapszervezethez, valamint valamennyi szóba jöhető intézményhez eljutatták. A segíteni szándékozók ezeken a kiküldött csekkeken tehetik meg felajánlásaikat, s mint a katasztrófa bekövetkezése óta eltelt idő bizonyítja, a zalai megyeszékhelyen élők jelentős része szinte azonnal a tragédia megtörténte után felajánlotta a segítségét. A legnagyobb hatékonyság és gyorsaság megteremtéséhez a Vöröskereszt mindig a katasztrófasújtotta térséghez legközelebbi fejlett országban vásárolja meg az életmentéshez szükséges eszközöket, gyógyszereket, élelmiszert, hogy azok mielőbb eljussanak a válságban lévő áldozatokhoz. Ennek érdekében várnak minél több pénzadományt, amelyet a Magyar Vöröskereszt a Nemzetközi Vöröskereszten keresztül juttat el a szóban forgó országokba.
A Katolikus Püspöki Konferencia már rögtön a katasztrófa másnapján 10 millió forintot utalt a szökőár által sújtott területeken élők megsegítésére. Stróber László apátplébános elmondta: a püspöki konferencia január 9-én az ország összes katolikus templomban gyűjtést szervezett, s a befolyt összeget a károsultak segítésére ajánlották fel. A hívek közül sokan érdeklődtek affelől, hogy milyen módon támogathatják a bajba jutott embereket, akiket arról tájékoztattak: az egyház szívesen fogad minden olyan pénzösszeget, melyet a szökőár áldozatainak megsegítése érdekében fizetnek be a Katolikus Karitasz számlájára. Korábban a 1999-es nagy magyarországi árvíz idején szervezett a katolikus egyház országos gyűjtést, s akkor is rengetegen ajánlottak fel kisebb és nagyobb összegű támogatásokat.
Török Zoltán, református lelkész arról adott tájékoztatást hogy egyházuk már a szökőár bekövetkezte utáni első istentiszteletkor hozzákezdett a gyűjtéshez. Ehhez kapcsolódóan január 16-án valamennyi templomban gyűjtést szerveznek, ahol várják az egyháztagjaik felajánlásait. A református egyház egyébként bekapcsolódott a Magyar Ökumenikus Szeretetszolgálat segítő munkájába, így több fronton is próbál segítséget nyújtani a természeti katasztrófa károsultjainak. Török Zoltán rámutatott: sokan érdeklődtek náluk, hogy milyen módon tudnák támogatni a szökőár áldozatait, sőt többen az árván maradt gyerekek jelképes örökbefogadását is vállalnák.

Tartalom megosztása: