keresés a weboldalon

Zalaegerszeg

Várják a segítséget

Zalaegerszeg címer
Hírek

Várják a segítséget

2005 augusztus 03 - szerda
Zala testvérmegyéjét, a romániai Kovásznát sújtotta árvízkatasztrófa kármentesítésének eddigi eredményeiről és a még megvalósításra váró teendőkről tartottak tegnap tájékoztatót a megyeházán.

A megyei önkormányzat koordinálásában a katasztrófavédelem, a Balatoni Vízimentő Szolgálat keszthelyi és kaposvári önkénteseinek, valamint zalai vállalkozók adományainak segítségével Gyimesfelsőlok, Gyimesközéplok és Gyimesbük magyarlakta települések kármentesítésének első szakasza a vizek, kutak fertőtlenítésével sikeresen befejeződött. Az önzetlen munkáért köszönet jár, tájékoztatott Garamvölgyi György, a megyegyűlés alelnöke, aki felhívta a figyelmet Demeter János levelére, melyben a kovásznai elnök további segítségnyújtásra kéri a testvérmegyéket.

A katasztrofális árvíz következtében Romániát egymilliárd eurós kár érte: 425 ezer hektár elöntött terület, 14 ezer elárasztott ház, 30 halott, 8600 kitelepített ember – sorolta a megdöbbentő adatokat Kiss Bódog Zoltán. A megyegyűlés elnöke a további teendőkről szólva elmondta, a megye a katasztrófavédelemmel közösen mintegy másfél millió forint értékű gyorssegélyt juttat ki a napokban Kovásznába. Egyúttal a megyei vöröskereszttel karöltve Zalaegerszeg és Nagykanizsa központtal lakossági adománygyűjtést is kezdeményeznek, melynek részleteiről hamarosan tájékoztatnak. Elsősorban építőanyagokat, ajtókat, ablakokat, lakberendezési tárgyakat és működő háztartási gépeket várnak, de szívesen fogadják a pénzfelajánlásokat is (téglajegy kiadásában gondolkodnak), mivel a mentéshez és az újjáépítéshez szükséges feltételek megteremtése helyben gazdaságosabb, ezáltal hathatósabb lenne.

Tartalom megosztása: