keresés a weboldalon

Város napja (Videó)

Zalaegerszeg címer
Hírek

Város napja (Videó)

2016 május 13 - péntek
Rendezett tanácsúvá válásának 131. évfordulóját ünnepli Zalaegerszeg. A város napja előtt – többek között szentmisével, díszközgyűléssel, kitüntetések átadásával és szoboravatóval – tisztelegtek. Ily módon utalva a múlt értékeire és a hagyományok őrzésének fontosságára.

Kovács Károlyra, a város első polgármesterére a róla elnevezett téren emlékeztek. Ezt követően az ünneplők a Dísz térre vonultak, ahol felavatták Szabolcs Péter Sakkozók című köztéri alkotását. A Munkácsy-díjas szobrászművész Zalaegerszeghez fűződő szeretetéről szólt.

A mű két helyi sakkozót Portisch Lajost és Horváth Tamást ábrázolja. Rájuk méltán lehet büszke a város – hangsúlyozta Mádl Ildikó, kétszeres sakkolimpiai világbajnok.

Zalaegerszeg évtizedek óta a hazai sakkélet meghatározó központja, mely jelentős szerepet vállal a sportág népszerűsítésében – tette hozzá Seszták Tamás, a Magyar Sakkszövetség elnöke.

Az alkotás interaktív, ami azt jelenti, hogy bárki odaülhet és kedve szerint sakkozhat. Erről énekelt a Landorhegyi Általános Iskola kórusa is, akik a cikcakk sakk című dalt adták elő.

M.Zs./CS.M.

Fotó: Seres Péter

Tartalom megosztása: