keresés a weboldalon

Városnapi ünnep (Videó)

Zalaegerszeg címer
Hírek

Városnapi ünnep (Videó)

2015 május 15 - péntek
130 éves Zalaegerszeg megyei jogú város. A jubileumi ünnep péntek reggel a Mária Magdolna Plébániatemplomban szentmisével kezdődött. Ezt követően a város vezetői megkoszorúzták Kovács Károly szobrát, a róla elnevezett téren.

Zalaegerszeg első polgármesterét az 1885. május 13-i alakuló ülésen választották meg. A korabeli beszámolók szerint a jelenlévők lelkes éljenzéssel szavaztak Kovács Károlyra. A város napján a kései utódok -a hagyományoknak megfelelően- koszorút helyeztek el a politikus szobránál.

A Dísz téren pedig felavatták a megyeszékhely új köztéri alkotását. A Zalai nemes című szobrot a helyi születésű Kossuth- és Munkácsy-díjas belsőépítész, Fekete György méltatta.

A köztéri művet Farkas Ferenc, Zalaegerszegért-díjas szobrászművész másfél hónap alatt készítette. A Zalai nemes korhű ruhát visel, s kezében egy 18. századi vármegye térképet tart.

A város önkormányzata uniós támogatásból mintegy 6,5 millió forintot fordított a műre, amely a helyi identitást és a lokálpatriotizmust szimbolizálja.

DZsu/N.G.

Fotó: Seres Péter

Tartalom megosztása: