keresés a weboldalon

Várostörténeti konferencia (Videó)

Zalaegerszeg címer
Hírek

Várostörténeti konferencia (Videó)

2016 szeptember 14 - szerda
Tudományos emlékülést tartottak Széchenyi és Zala címmel a gróf születésének 225. évfordulója alkalmából. A konferenciát a törvényszék, valamint a megyei és a városi közgyűlés is támogatta. Az előadásokon kiemelt szerepet kapott Széchenyi István zalai kötődése.

Több neves szakember hozta vissza a történelem 1800-as éveit ma a régi vármegyeháza épületében. A Zalaegerszegi Törvényszék dísztermében a tudományos élet szereplői és intézményvezetők emlékeztek a legnagyobb magyarra. Tájékoztatott Dr. Sorok Norbert a törvényszék elnöke.

A konferencia résztvevői felidézték Széchenyi István liberálisokkal folytatott csatározásainak írásos emlékét. Egyik legfontosabb örökségként Dr. Gyimesi Endre nyugalmazott címzetes levéltárigazgató a balatoni gőzhajózás megteremtéséről beszélt, melynek egy további fontos szereplője is górcső alá került.

A levéltár mellett a Göcseji Múzeum és a Megyei Könyvtár dolgozói, köztük Kiss Gábor, a Deák Ferenc Megyei és Városi Könyvtár igazgatója is meghatározó eseményeket emelt ki a gróf életéből.

A városvezetés rendszeresen figyelmet fordít a Zala megye és Zalaegerszeg történelmével foglalkozó rendezvényekre.

Balaicz Zoltán polgármester beszédében rámutatott: ezután sem marad történeti konferencia nélkül a város. Jövőre Zalaegerszeg 1247-es, első írásos említésének 770. évfordulójára készülnek a szakemberek.

Gy.A./I.G.

Fotó: Seres Péter

Tartalom megosztása: