keresés a weboldalon

Zalaegerszeg

Vasi alkotók tárlata a Göncziben

Zalaegerszeg címer
Hírek

Vasi alkotók tárlata a Göncziben

2005 szeptember 14 - szerda
RégióArt címmel nyílt tárlat a zalaegerszegi Gönczi Ferenc ÁMK galériájában, melyet a Magyar Alkotóművészek Országos Egyesülete Vas Megyei Csoportja szervezett. A kiállítást – melyen 34 vasi képzőművész mutatkozik be – Salamon Nándor, a Szombathelyi Képtár nyugalmazott igazgatója rendezte.

Vas és Zala megye jó kapcsolata már hosszú időre tekint vissza. Kiss Ferencné, a házigazda intézmény megbízott igazgatója ezt a jó szomszédi – társadalmi, gazdasági és kulturális – viszonyt elevenítette fel.

Kiss Bódog Zoltán, a megyei közgyűlés elnöke köszöntőjében szintén az együttműködésre hívta fel a figyelmet. Mint mondta, Vas és Zala mentalitásban, múltban, kultúrában annyira közös, hogy nehéz lenne egymásnak ugrasztani a két megyét. A mostani kiállítás a partnerségnek egy szelete, ám fontos a művészek és az alkotások felkarolása, valamint, hogy legyen pénzügyi forrás a hasonló rendezvények támogatására.

A tárlatot Markó Péter, a Vas Megyei Közgyűlés elnöke nyitotta meg, aki beszédében visszaemlékezett az elmúlt rendszer művészet pártoló eljárására. Néhány évtizeddel ezelőtt minden megyének megvolt volt A Művésze, a többieket pedig „lesajnálták”. Emiatt jogos feszültség keletkezett az alkotók között, ám a rendszerváltozással felnőtt egy új generáció. A fiatalok hamar rájöttek, hogy egyedül nem megy, csoportokba kell szerveződni, hogy többször és több helyen megmutathassák magukat. Ezt a célt szolgálja az alkotóművészeket tömörítő országos egyesület is, melynek csak Vas megyében 59 tagja van.

A Gönczi Galériában azért nem csak az ifjabb alkotóknak jutott hely, hiszen legalább három generáció képviselteti magát a kiállításon. A tárlatot pont a más és más stílus, a váltakozó ecsetkezelés, az eltérő színvilág és a különböző történelmi háttér teszi különlegessé.

Tartalom megosztása: