keresés a weboldalon

Zalaegerszeg

Véget ért a félév

Zalaegerszeg címer
Hírek

Véget ért a félév

2005 február 01 - kedd
Január végén minden diák kézbe kapja a félévi osztályzatokkal teli ellenőrzőjét, amely a tanulók első féléves munkáját hívatott minősíteni. Ezzel a szülők is képet kapnak gyermekük iskolai teljesítményéről, hiszen az osztályzatokból egyértelműen kitűnik, hogy a nebulóknak az év végéig mely tantárgyakból kell javítaniuk.

– Az első félév lezártával a Zalaegerszeg város által fenntartott intézményekben mintegy 5500 általános iskolás kapott félévi értesítőt – tájékoztatott Szeli Gábor, az önkormányzat általános iskolai referense. – Természetesen ebbe a több mint 5000-es létszámba beletartoznak azok a fiatalok, akik a Zrínyi-, a Kölcsey- és az Ady-iskolák hat-, illetve nyolcosztályos gimnáziumi képzésében vesznek részt, valamint a Mindszenty- és a Béke Ligeti Iskola általános iskolásai. Az Oktatási Minisztérium tanévrendjéről szóló rendelete kimondja, hogy a 2004-2005-ös tanév első féléve 2005. január 21-én fejeződik be. Ennek lezárásaként – legkésőbb 2005. január 28-ig – az ellenőrzőkön keresztül értesítik a szülőket a gyerekek első féléves teljesítményéről. Ennek betartását ugyancsak jogszabály írja elő az intézmények számára. Ez alól kivétel az alapfokú művészeti iskola, ahol az igazgató a jogszabály adta keretek között állapíthatja meg, hogy mikor van a félévnek vége. Itt a félév befejezése után ugyancsak hét napon belül kiküldik a tanulók félévi osztályzatait.
Szeli Gábor elmondta: a jogszabályi változás miatt az elsős általános iskolások szöveges értékelést kapnak. Ennek formáit és kereteit minden intézménynek ki kellett dolgoznia a pedagógiai programjában. Köztudott, hogy az első három évfolyamon a fiatalok nem kötelezhetőek évismétlésre, csak akkor kell a diáknak újra járni egy osztályt, ha a szülő azt szeretné, vagy a nebuló hiányzása meghaladja a meghatározott keretet.
– A félévi osztályzatok visszajelzést adnak arról, hogy a tanulók mekkora erőfeszítést végeztek az eltelt hónapok alatt. Az ellenőrzőbe került osztályzatok hűen tükrözik a fiatalok teljesítményét, s természetesen az év végén is mérvadónak számítanak, amikor valakinek az egész esztendős tanulmányi munkáját minősítik a pedagógusok. A diákoknak viszont bőven van arra lehetőségük, hogy júniusig kijavítsák a gyengébbnek számító osztályzatokat – összegezte Szeli Gábor.

Tartalom megosztása: