keresés a weboldalon

Zalaegerszeg

Végre egy sikeres pályázat

Zalaegerszeg címer
Hírek

Végre egy sikeres pályázat

2005 július 12 - kedd
A „Nép ügyvédje” szolgálat lehetőségeiről, valamint az Interreg III. program keretében benyújtott pályázatról tartott sajtótájékoztatót a Cigány Kisebbségi Önkormányzat.

Dr. Palánki Gábor, a Hajnalfény Közalapítvány ügyvédje a „Nép ügyvédje” szolgálattal kapcsolatban elmondta: a jogi segítségnyújtás ezen formáját egy 2003-as törvény teszi lehetővé, melynek lényege, hogy a szociálisan rászorulók bizonyos problémáik orvoslásához ingyenesen, vagy kedvezményesen vehetnek igénybe jogi segítséget. Ebben az esztendőben csupán a tanácsadásra és az okiratok szerkesztésére nyílt mód, 2006 január 1-től viszont már peres ügyek – kivételt képeznek a bank és a vámügyeket érintő eljárások – , így például a polgárjog, munkajog, szociális jogok érvényesítésére is igényelhető a szolgálat. Az ügyvédi munka költségeit ilyenkor az állam fizeti, a segítségre szorulónak csupán ki kell választani a több mint tíz ügyvéd nevét tartalmazó listáról, hogy melyik szakemberre kívánja bízni az ügyet. A törvény kimondja, hogy a szolgáltatást csak azok vehetik igénybe, akiknek egy havi jövedelme nem haladja meg a mimimum nyugdíj összegét. A sajtótájékoztatón elhangzott: a zalaegerszegi CKÖ vezetői szertnék, ha a romák közül sokan élnének ezzel a lehetőséggel és ügyeikhez jártas és felkészült ügyvédeket kérnének fel.

Bogdán János, a CKÖ elnöke közölte: nagy nehézségek után, ebben az évben is sikerült megrendezni a nyári hagyományőrző tábort. Idén 17 hátrányos helyzetű fiatal töltött négy napot Kistolmácson, ahol az életmóddal, valamint a hagyományőrzéssel kapcsolatos ismeretekre készítettek fel őket. Megtudtuk, a kisebbségi önkormányzat összesen 17 pályázatot nyújtott be a tábor költségeinek támogatására, de ezeket mind elusították. A tanulók végül a város anyagi segítségének köszönhetően kelhettek útra. Dömötör Csaba, a CKÖ alenöke kiemelte: érthetetlen, hogy miért hangsúlyozzák, hogy pályázzanak a CKÖ-k, mert amikor támogatást igényelnek, szinte mindig elutasító választ kapnak.

Bogdán János végezetül egy sikeres pályázatról számolt be. Kifejtette: örömteli, hogy annyi sikeretelen beadvány után, az Interreg III. program keretében benyújtott pályázatuk „átment az első szűrön”, melyben egy roma kreatív központ kialakítását célozták meg. A projekt elindításakor egy „team” állna fel, akiknek tulajdonképpen a központ megtervezése lenne a feladatuk. A későbbiekben kialakítandó roma múzeum kialakításakor az idegenforgalom és a különböző képzések is hangsúlyt kapnának, de – tette hozzá a CKÖ elnöke – még nagyon sok kérdésben kell egyeztetniük a város vezetőivel.

Tartalom megosztása: