keresés a weboldalon

Zalaegerszeg

Végre itt a nyár…

Zalaegerszeg címer
Hírek

Végre itt a nyár…

2007 június 14 - csütörtök
A diákok nagy örömére múlt hét pénteken véget ért a 2006/2007-es tanév. A legtöbb helyen már a bizonyítványt is kiosztották, kezdődhet hát a nagybetűs VAKÁCIÓ.

A város művelődési központjai idén nyáron is igyekeznek tartalmas időtöltést biztosítani a gyerekeknek a több mint két hóna-pos szünidőre. A sokak által kedvelt Alsóerdei Napközis Tábor sajnos ezúttal is zárva marad, sőt annak szervezésében is történtek változások. Az idei évtől az Apáczai ÁMK szervezi és bonyolítja a városi napközis tábort saját területén.

– Június 25-étől nyolc héten át, azaz augusztus 17-éig fogadjuk a napközis tábor iránt érdeklődőket. Mint azt már tavaly megszokhatták a gyerekek és a szülők, a helyszín az Apáczai ÁMK. Többnyire az udvarra szervezzük a programokat a táborozóknak, és természetesen több kirándulás és strandolás is szerepel majd a programban – avat be a részletekbe Kántor Dóra, az intézmény művelődési és felnőttképzési menedzsere. – A napközis tábort az önkormányzat finanszírozza. A szülőket mindössze az étkezési költség terheli, ami 1750 forint gyermekenként egy hétre. Ebből az összegből napi háromszori étkezést biztosítunk a táborozóknak.

A városi tábor megszervezése mellett természetesen nem maradnak el az Apáczai ÁMK immár hagyományos szakmai táborai sem. Már a héten több tematikus foglalkozással várják a kicsiket. Ki-ki kedvére választhat a tenisz, számítógépes, muzsikus, törp, játékos gyerektorna, ritmus, és olvasó manó tábor közül. A kínálat egy héttel később fotó-videó, mitológiai, és Harry Potter kalandtáborral egészül ki. Július első hetében pedig a „lovagpalántákat” invitálja játékos együttlétre az Apáczai ÁMK. 

Bár a városi gyermektábor megszervezése kikerült a kezükből, nem hagyják elfoglaltság nélkül a kicsiket a Gönczi Ferenc ÁMK népművelői sem. Két újdonságot kínálnak az általános iskolásoknak.

– Két témában szervezünk táborokat a zalaegerszegi gyerekeknek. Június 18-a és 23-a között ad otthont a gébárti Kézművesek Háza a „Művésztelep” kicsiknek elnevezésű programunknak – invitál Vadvári Péterné, a tábor egyik vezetője. – Ennek keretében a képző- és iparművészet világába kalauzoljuk el az érdeklődőket. Rajzolhatnak, festhetnek, szobrászkodhatnak, készíthetnek textilfigurákat és gyapjúképeket, de természetesen a közös játék, éneklés sem marad ki a programból.

– Pályáztunk és nyertünk elképzelésünkkel a Nemzeti Kulturális Alapnál, így támogatásuk gyümölcsét is élvezhetik majd a résztvevők – teszi hozzá Nagy Johanna, a tábor másik vezetője. – Két szakembert hívtunk a művésztelepre. Molnár Anna rajzpedagógus segíti majd a festészetben kibontakozni a gyerekeket, míg Pótári Anna iparművész a többi szakterületen vezényli a teendőket.

Június 25-étől a természetbe csalogatja a gyerekeket a Gönczi Ferenc ÁMK. Irány a természet! címmel négy héten át várják a szabadtéri játékok, sportversenyek, vetélkedők, illetve a növény- és állatvilág iránt érdeklődőket a botfai Hűvös Kastélyba.

– Csodálatos környezetben tölthetnek egy-egy hetet a gyerekek Botfán. A természetközelség határozza majd meg az elfoglaltságok zömét is. A környék növényeivel, állataival ismerkedhetnek meg a táborozók. Rengeteg túrát tervezünk, de használhatjuk a sportpályát, játszóteret, és a környező tavat is, sőt lovaglásra is lesz lehetőség – hívja fel a figyelmet Nagy Johanna.

A gyerekeket reggel fél nyolckor várják az autóbuszállomáson, onnan különjáratú autóbusszal utaznak a tábor helyszínére, vissza pedig négy órakor érkezik a busz. Amennyiben beváltja a két új kezdeményezés a hozzájuk fűzött reményeket, szeretnének hagyományt teremteni a táborokból. (Zala-Lap Kft., F.M.)

Tartalom megosztása: