keresés a weboldalon

Zalaegerszeg

Végső búcsút vettek Ruszt Józseftől

Zalaegerszeg címer
Hírek

Végső búcsút vettek Ruszt Józseftől

2005 augusztus 04 - csütörtök
Hosszan tartó, súlyos betegség után az elmúlt héten Zalaegerszegen érte a halál Ruszt József Kossuth-és Jászai Mari-díjas, Érdemes Művészt, a Hevesi Sándor Színház alapítóját és örökös tagját. A színházi rendezőt augusztus 3-án helyezték végső nyugalomra. A Hevesi színház előcsarnokában felállított ravatalnál köszöntek el tőle a megye és a város vezetői, a kulturális élet meghatározó személyiségei, színész társai, tanítványai.

A gyászszertartáson elsőként Vass Lajos, a Nemzeti Kulturális Örökség Minisztériumának politikai államtitkára mondott búcsúztató beszédet. Mint fogalmazott, Ruszt József fáradhatatlanul hitt a színház korszakváltó szerepében, egész életében a színház és a közösség iránti mély tisztelettel dolgozott, hitt a népszínház erejében, amely meg tudja szólítani a közönséget.

Mélyen hitt a rendező közösségformáló felelősségében. Vallotta, a rendező egyben pedagógus is. A 90-es években saját színházeszménye volt, tanítványaival ezt ismertette meg. Imádta a próbákat, felejthetetlen színháztörténeti előadásokat hozott létre.

Búcsúzott a kiváló rendezőtől Stefán Gábor, a teátrum igazgatója is. „Kaptunk tőled egy színházat, megmutattad, hogyan lehet tizenhárom szegedi színésszel színházat csinálni és három év alatt teátrumot építeni.”

Dr. Gyimesi Endre polgármester búcsúztatójában kiemelte: Ruszt József 1981 decemberében érkezett a városba egy rövid megbeszélésre és ekkor még nem sejtette, hogy ez a találkozás 24 évre szóló kapocs lesz.  Igazi színházat és társulatot teremtett és tiszta szívvel fogadta be őt Zalaegerszeg. A polgármester utalt arra, hogy a közelmúltban Pro Urbe Zalaegerszeg kitüntető címmel jutalmazták Ruszt József tevékenységét.

Kiss Bódog Zoltán, a Zala Megyei Közgyűlés elnöke Ruszt Józsefnek a megye szellemi és kulturális életében betöltött szerepét méltatta. Csodát teremtett, amelyért köszönet jár. Igazodás, titkos jeladó, magával ragadó mesteri személyiség volt – fogalmazott az elnök.

Az egyházi szertartás után a művész földi maradványait gyászhintó vitte a Göcseji úti temetőbe. A lovas hintót a gyászmenet követte. A temetőben Jordán Tamás, a Nemzeti Színház igazgatója köszönt el a Kossuth-díjas rendezőtől.   

Tartalom megosztása: