keresés a weboldalon

Végvárból megyeszékhely

Zalaegerszeg címer
Hírek

Végvárból megyeszékhely

2006 március 16 - csütörtök
Az elmúlt évtizedek bővelkednek jeles történelmi évfordulókban. Egy fél emberöltő alatt megértük a rendszerváltást, a honfoglalás millecentenáriumát, az 1848-49-es szabadságharc 150. évfordulóját, államalapításunk millenniumát, hazánk csatlakozását az Európai Unióhoz, Deák születésének bicentenáriumát, valamint városunk első írásos említésének 750., és Zalaegerszeg rendezett tanácsú várossá nyilvánításának 120. évfordulóját – fogalmazott dr. Gyimesi Endre polgármester a Végvárból megyeszékhely című tanulmánykötet bemutatóján a Keresztury könyvesboltban. Hangsúlyozta: a város önkormányzata támogatja a helytörténeti kiadványok megjelenését, mert fontosnak tartják, hogy az utókor is megismerje a helytörténeti kutatások eredményeit.

Zalaegerszeg rendezett tanácsú várossá nyilvánításának 120. évfordulóján, 2005. május 11-12-én „Végvárból megyeszékhely” címmel tudományos konferenciát rendezett a levéltár, a Göcseji Múzeum és a Deák Ferenc könyvtár munkatársainak részvételével. Az itt elhangzott előadásokat szerkesztette kötetbe Molnár András, a levéltár igazgatója.

A kötetben szereplő 14 szerző tanulmányát értékelte és dicsérte dr. Gyimesi Endre. A zalaegerszegi szerzők – Bilkei Irén, Vándor László, Kapiller Imre, Németh József, Csomor Erzsébet, Molnár András, Megyeri Anna, Foki Ibolya, Paksy Zoltán, Béres Katalin, Káli Csaba, Szakács László, Kostyál László, Kiss Gábor – várostörténeti kutatásaikat foglalták össze tanulmányaikban. Hézagpótló, izgalmas olvasmány valamennyi, Zalaegerszeg történetének egy-egy, még kevésbé ismert szeletét tárja az olvasók elé. (Zala-Lap Kft., V. Zs. P. K.)

Tartalom megosztása: