keresés a weboldalon

Véleményem a mezőgazdaság fontosságáról (Diákújság pályázat)

Zalaegerszeg címer
Hírek

Véleményem a mezőgazdaság fontosságáról (Diákújság pályázat)

2012 május 29 - kedd
Meglátásom szerint kiemelten fontos a mezőgazdaság számunkra. Meglepő módon vannak a társadalomnak vannak olyan csoportjai, melyek a mezőgazdaságot elhanyagolható és elavult ágazatnak tekintik, így a fejlesztésére szánt összegeket átcsoportosítanák más területekre, pl. az elektronikai ipar fejlesztésére.

Magyarország számára a mezőgazdaság döntő jelentőségű, nemzetstratégiai tényező. Figyelembe kell vennünk hazánk természeti adottságait, melyek rendkívül kedvezőek a gazdálkodásnak. Nem véletlenül volt hazánk hosszú évszázadokon át Európa éléskamrája. Mára sajnos ez már módosult, hiszen hazánk elmaradott ipara mellett a mezőgazdaságunk sem versenyképes. Az elmúlt évtizedek helytelen politikája következtében képtelen versenyre kelni a jóval fejlettebb és nagyobb termésátlagokat felmutató nyugati versenytársakkal. Márpedig hazánk 50%-a szántóföldként művelhető, s ennek ésszerű kihasználásával ismét mi lehetnénk Európa mezőgazdasági „nagyhatalma”.

A jó adottságok és a dicső hagyományok mit sem érnek, ha az elmaradottságot nem tudjuk felszámolni. A kommunista időszak alatt a mezőgazdasás fejlettsége + mutatókat sorakoztatott, és a mai napig ezen a szinten stagnál. A rendszerváltást követő 20 év után ugyanazon a szinten állunk, fejlesztésre és pénzre éhesen, egyre nagyobb lemaradásban. Napjainkban, amikor az élelemtermelés az emberiség legfontosabb kérdése, gyors lépéseket kell tennünk. A magyar mezőgazdaságnak vissza kell foglalnia őt megillető helyét Európában. Modernizálni kell, növelni a foglalkoztatást, a piaci helyzethez igazodva a megfelelő terményeket termelni. Mindez elsősorban tőkebefektetést igényel. Tehát minél fontosabb lenne a mezőgazdaság fejlesztése, valamint a gazdálkodással foglakozók megbecsülése.
 
Scheibelhoffer Máté (10.b)
Mindszenty József Általános Iskola, Gimnázium és Kollégium

Tartalom megosztása: