keresés a weboldalon

Vendégségben Goriziában

Zalaegerszeg címer
Hírek

Vendégségben Goriziában

2009 szeptember 29 - kedd
Zalaegerszeg olaszországi testvérvárosában, Goriziában múlt hétvégén került sor a Gusti di Frontiera (A határ ízei) elnevezésű, három napos gasztronómiai fesztiválra. Az eseményen Zalaegerszeg is képviseltette magát, hiszen Hart György és kollégái külön sátorban ismertették meg a résztvevőket a magyar ízekkel, méghozzá nagy sikerrel.

2009. szeptember 26-án zalaegerszegi városvezetői delegáció is elutazott Goriziába, melynek résztvevői voltak: dr. Gyimesi Endre országgyűlési képviselő, polgármester, Balaicz Zoltán önkormányzati képviselő, az oktatási és ifjúsági bizottság elnöke, valamint Horváth Gábor közművelődési szakreferens, aki egyben a tolmácsi teendőket is ellátta.

A delegáció ellátogatott a zalaegerszegiek sátrához, majd a polgármesteri hivatalban találkoztak Fabio Gentile alpolgármesterrel és olyan goriziai idős lakosokkal, akik több évtizeddel ezelőtt részt vettek a két város közötti kapcsolat kiépítésében.

Fabio Gentile alpolgármester részletesen szólt a 37 ezer lakosú, gyönyörű fekvésű városról, valamint a háromnapos, nagyszabású gasztronómiai fesztiválról, melynek költségvetése átszámítva több mint 65 millió forint, a látogatók száma pedig meghaladja az 50 ezer főt. A fesztiválon a magyarok mellett olasz, szlovén, horvát, szerb, albán, osztrák, német és francia sátrakban kínálták a nemzeti étel és ital specialitásokat.

A hivatalos fogadás után a város alpolgármestere körbevezetette a zalaegerszegieket a fesztivál egyes helyszínein, illetve a magyar sátornál elismerően szólt a zalaegerszegiekről a helyi és az országos médiának is (pl. RAI 3). Itt rövid időre találkoztak Ettore Romoli polgármesterrel is.

A megbeszéléseken elhangzott, hogy az utóbbi időszakban talán kicsit lazult a két város közötti kapcsolat, amely elsősorban az iskolai kapcsolatokra korlátozódott, de az új goriziai városvezetés a testvérvárosi kapcsolatot szeretné mindenképpen feléleszteni és új tartalommal megtölteni.

Az alpolgármester elfogadta a meghívást a 2010 májusában megrendezendő XVI. Egerszeg Fesztiválra, és remélhetőleg testvérvárosi sátorral is jelen lesznek. Ezen túl szóba került egy ifjúsági- és sport cserekapcsolat kialakítása is.

Tartalom megosztása: