keresés a weboldalon

Zalaegerszeg

Véradó Hét: közel kétszázötvenen segítettek (Videó)

Zalaegerszeg címer
Hírek

Véradó Hét: közel kétszázötvenen segítettek (Videó)

2011 augusztus 01 - hétfő
Véget ért a Véradó Hét. A nyári időszakhoz képest eredményesen: 248 donor vett részt az akcióban. A véradók közül most többen jutalomban részesültek. Legnagyobb nyertesei azonban azok a kórházi osztályok voltak, ahol nap, mint nap több életmentő beavatkozásra is szükség van. A legtöbb vérre a szívsebészet szorul, ahol az elmúlt évben 600 műtét végeztek.

A szívsebészeten gyakori, hogy operáció során vért kell adni a betegeknek. A véradóállomás egy évben tizenötezer egységnyi vérrel látja el a megye korházait, ebből a Zala Megyei Kórház szívsebészetének legalább kétezer egységre van szüksége. De itt is megtörtént már, hogy vér hiányában el kellett halasztani egy-egy műtét.

– Bármikor előfordulhat olyan komplikáció, amikor vért kell adni, tudniillik a szívsebészet az egyik legvérigényesebb terület – mondta dr. Rashed Aref, a Zala Megyei Kórház szívsebészetének főorvosa.

A véradók azonban nemcsak mások életét mentik meg, előfordul, hogy még sajátjukat is. Vanczák Sándor egy ifjúságvédelmi táborban tartott lovas foglalkozást, rendszeres véradóként pedig itt is meglátogatta a véradók sátrát. Bár egészségesnek érezte magát. Vére mást mutatott.

– Állítólag olyan volt a vérképem, hogy már nem szabadott volna mozognom sem. Mondták, hogy azonnal hívják a mentőket, de én inkább megígértem, hogy másnap bemegyek a kórházba kivizsgáltatom magam – emlékezett vissza Sándor.

A vizsgálatok során pedig vérképzési rendellenességet állapítottak meg, ami azóta is folyamatos kezelést igényel.

– Én hál istennek már jól vagyok és a kezeléseknek köszönhetően egészséges, teljes életet élek. A családunkban a fiam is rendszeres véradó, őt gyakran hívják, mert príma vére van. Sokszor még éjjel is keresik, hogy menjen, mert baleset történt és szükség van rá -tette hozzá Vanczák Sándor.

Zala megye egészségügyének naponta 50 egység vérre van szüksége, ezt heti szinten minimum háromszáz véradót tudja csak biztosítani.

DZsu/B.P.

Tartalom megosztása: