keresés a weboldalon

Véradók elismerése (Videó)

Zalaegerszeg címer
Hírek

Véradók elismerése (Videó)

2011 december 02 - péntek
Véget ért Zalaegerszegen a véradó hét – ma ünnepségen köszöntötték a sokszoros véradókat, a „csendes hősöket”. A mozgalom legfontosabb feladata most – a szó szoros és átvitt értelmében egyaránt – a „vérfrissítés”: hogy minél több fiatalt győzzenek meg az önkéntes véradás fontosságáról.

A zalai véradók évente 14 ezer 500 egységnyi vérrel segítik az orvosok munkáját és a betegek gyógyulását. Ez azt jelenti, hogy például egy ötvenszeres donor (sokan vannak szerencsére) saját – átlagosan 5 és fél liternyi vérének – több mint három és félszeresét adta már másoknak.

Az ünnepségen Szabó Zoltán, az Országos Vérellátó Központ főigazgató-helyettese elmondta: a legfontosabb feladat most a fiatal korosztály megnyerése a véradó mozgalomnak, mert az eddigi „törzsgárda” lassan kiöregszik.

Köszöntőjében Gyutai Csaba polgármester arról is beszélt, hogy a véradónap – a csendes hősök ünnepe – zalai kezdeményezésre jött létre.

De még ilyenkor sem lehet megfeledkezni a mindennapi gondokról: bár Zalában az átlagosnál több a véradó, bizonyos időszakok – például így, az ünnepek előtti napok – kritikusnak számítanak. A Vöröskereszt Zala megyei titkára, Baracskay Józsefné szerint azonban vérhiánytól ilyenkor sem kell tartani.

yr/N.G.

Fotó: Seres Péter

Nézze meg a képgalériát!

Tartalom megosztása: