keresés a weboldalon

„Véres” téli népszokás: a disznóvágás

Zalaegerszeg címer
Hírek

„Véres” téli népszokás: a disznóvágás

2014 január 15 - szerda
Nagymamámék minden évben vágnak disznót. Igaz, már nem ők nevelik fel, hanem vesznek egy élő állatot, amit aztán leölve hoznak haza. Régen ők is tartottak állatokat, de mára idősek ehhez.

A néphagyomány szerint november 30., András napja a disznóvágások kezdete, nem véletlenül kapta a nevét erről Disznóölő Szent András. Egykoron a család jólétét azon mérték, tudtak-e év végén disznót vágni vagy sem.
Ezen a télen decemberben volt nálunk disznóvágás. Én sajnos nem tudtam jelen lenni, mert iskolában voltam. Igaz, reggel láttam, amikor hozták az állatot leölve, a torka nagyon véres volt. Szegény!

A disznóvágás régen nagy eseménynek számított,akárcsak ma! Sok munkás kéz kell hozzá! A férfiak a leölt disznót feldarabolják, közben az asszonyok készítik a reggelit, ami általában a finom húsból és májból készül. Aztán elkészítik a kolbásznak, hurkának valót, rizst főznek, fűszereket kevernek hozzá. Nyersen meg kell kóstolni, mert ekkor még lehet javítani rajta. Tavaly a töltésnél én is segítettem.

Este, amikor elvégeznek, akkor jön a nap fénypontja: a disznótoros vacsora. Én ezt szeretem a legjobban, mert ehetek sült kolbászt. Kedvencem a szalonna is. A hagyományos disznótoros vacsora: húsleves, húsos (toros) káposzta, sült kolbász, hurka, fánk (nagymamám ilyenkor is szokott sütni).

 Nagypapám otthon füstöli a kolbászt, szalonnát. Ezek a füstölőben egymás mellett, a parázs fölött lógnak, szívesen beleharaptam volna valamelyikbe!

Szerintem a disznóvágás fárasztó, néha gusztustalan munka, ahol a férfiak bizony elég sokat isznak.

Régen a disznótor jó alkalom volt az adománygyűjtésre. A gazdához verseket mondó, jelmezbe öltözött fiatalok mentek, hogy kóstolót kapjanak.

Kuba Jázmin 4.a
Landorhegyi Sportiskolai Általános Iskola

Tartalom megosztása: