keresés a weboldalon

Verseny- és vizsgalázban

Zalaegerszeg címer
Hírek

Verseny- és vizsgalázban

2009 január 20 - kedd
Decemberben első helyezés női-férfi összetett regionális versenyben, január elején jeles szintvizsga, néhány héten belül a Szakma Kiváló Tanulója elméleti és gyakorlati feladatsora, egy tavaszi verseny, valamint az év végi szakmunkásvizsga. Ilyen program mellett mostanában nem unatkozik Németh Barbara, a Ganz-Munkácsy Szakközépiskola ötödéves fodrász tanulója. Sikereit a szorgalma és alapossága mellett köszönheti a kellő felkészítésnek Hajas Zoltánné szaktanár részéről elméletből, illetve Rákosa Ferencné oktatótól, aki maximálisan teret engedett a gyakorlati munkának.

– Nagyon jó képzőhelyre kerültem, volt alkalmam gyakorolni, az oktatóm szinte minden versenyre elvitt – mondta Barbara. – A szakmai fogásokat csak így lehet elsajátítani. Nem elég nézni, ahogy az oktató készíti a hajat, hanem magunknak is meg kell tapasztalni, hogyan kell húzni a fésűt, forgatni a kefét, mi a célszerű ujjtartás, hogyan fogjuk az ollót.

Ez mind-mind apró dolog, de ezen múlik a szakma. A vizsgákon nagyon jól lehet látni, hogy kit engedtek eleget gyakorolni. A versenyeken pedig azért jó indulni, mert alapos felkészülést igényel, illetve mindig el lehet tanulni valami apróságot a többiektől.

– Éppen hogy túl vagy a szintvizsgán, már is az SZKT izgalmai várnak.
– Bízom benne, hogy sikerül, sokat készülünk rá, az osztályból hárman indulunk a versenyen. Beszámítanak a szintvizsga és a versenyek eredményei is, ez mindenképpen előnyt jelent. A félévi vizsgán sem alap frizurát készítettem, hanem mester vizsga szintű dauer formát csavartam és megkaptam rá a jelest.

– Van-e kedvenc frizurád?
– Mindegyik feladatnak megvan a maga kis furfangja, odafigyeléssel, alapossággal ezek elsajátíthatók. Mindegyik tetszik, mert mindegyiknek meg van a maga szépsége. A szintvizsga feladatai, mint például a Marcell hullám, a napi gyakorlatban ma nem igazán szükségesek, inkább az ügyesség mérői. Bár a hullámos hajak kezdenek újra divatba jönni.

– Szakmai terveid?
– Gyerekkori álmom válik valóra, ha a kezemben lesz végzettség.. De szeretnék leérettségizni és esetleg megcélozni a főiskolát is.

– Munka mellett szeretnél érettségizni. Milyenek az elhelyezkedési esélyek?
– Bár nagyon telített a szakma, bízom abban, hogy lesz állásom.

A zsűrinek tetszik a munkád, és mit szóltak a modelljeid?
– Hát nem húztak sapkát.

(Zala-Lap, B. K.)

Tartalom megosztása: