keresés a weboldalon

Versenyelõnyben van a város

Zalaegerszeg címer
Hírek

Versenyelõnyben van a város

2008 november 18 - kedd
Ha az elmúlt két évet egyetlen mondatban kellene jellemezni, akkor azt mondanám: jobbra számítottunk, de rosszabb lett. Nem számítottunk ugyanis arra, hogy ilyen elhibázott gazdaságpolitika fogja jellemezni ezt a ciklust – fogalmazott Gyutai Csaba és megjegyezte: szerencsére a kihívást sikeresen állta a város, és reméli, ez jellemzi majd a következő éveket is. Amúgy az önkormányzat munkáját négyesre értékelte.

Az oktatásért és a kulturális munkáért felelős alpolgármesterrel sorra vettük az ágazat eredményeit, beszéltünk a hiányosságokról, és nem hagytuk szó nélkül azt a munkát, mellyel befektetőket csábítanak a zalai megyeszékhelyre. Zalaegerszeg földrajzi fekvése és megközelíthetősége miatt nincsen könnyű helyzetben. – Sikerként értékelem, hogy a zalaegerszegi művészet-oktatás jövője biztosított.

A kormány jelentősen csökkenteni szerette volna a normatívákat, ezért akkreditációra (minősítésre) kényszerítette az intézményeket. Szerencsére két kiválóan és egy jó minősítéssel megfeleltek az intézmények. További siker, hogy a Béke ligeti iskolában egységes gyógypedagógiai módszertani intézményt hoztunk létre, logopédus biztosításával, és egyéb pszichológiai tanácsadásra is van lehetőség.

A TISZK átalakítását sikerrel oldottuk meg, most a tartalmi munkán a sor. Kicsit mérsékeltebb ütemű iskola-felújításról beszélhetünk, de számos óvodai-bölcsődei fejlesztés valósult meg az elmúlt években. Ezeken túl befejeződött az egy orvos, egy rendelő programunk, most a rendelő-felújítások következnek, a Berzsenyi utcai és a két kertvárosi orvosi rendelővel, és szeretnénk a városi ügyelet helyét is szebbé tenni.

Gyutai Csaba szerint nehézséget jelentett, hogy az állami finanszírozás összege az oktatásban, és a teljes városi működést illetően is folyamatosan szűkült. Az elmúlt évben 5-7 százalékos volt az elvonás, az idei évben pedig mindent egybevéve az intézmények esetében ez a szám már 11 százalékos. Mint fogalmazott, ilyen pénzügyi környezetben kell üzemeltetni az intézményhálózatot.

– A középfokú oktatásban a szakképzés súlyát szeretnénk növelni, ezért már az idei évben egy dinamizálási folyamatot indítunk el. Szeretnénk a szülők számára vonzóbbá tenni, elsősorban a gépipari szakmákat. Jelentős struktúraváltozás nem várható, de a rendszer finomítása igen, elsősorban a szakképzés javára – tette hozzá. A városi kulturális intézményrend szer átszervezésen ment keresztül, voltak zökkenők, de úgy tűnik, kezd beállni a rendszer – folytatta az alpolgármester.

– A bábszínház körüli vita elült, jó szakmai irányba indult el az intézmény, országos érdeklődésre számon tartott előadásokat láthat a közönség. Jó döntés volt az egerszegi fesztivál belvárosi megrendezése, és a Kvártélyház programsorozat indítása is. Tavaly nyáron harmincöt előadást tartottak, valamennyit szinte teltházzal. A programokat a jövőben is folytatni kell.

A város kulturális nagy együttesei is jó formában vannak, szépen teljesítenek a gazdasági és pénzügyi nehézségek ellenére. Egyértelmű kudarc ugyanakkor, hogy az Agora kulturális pályázaton nem nyertünk. És amin még változtatni kell, szerintem a fiatalok számára nyújtott kulturális kínálat nem túl erős a városban. Maguk az érintettek is próbálkoznak, különböző közegek kialakításával, de az igényeik megfogalmazására jobban kell figyelni.

Reméljük, a gazdasági válság lecsendesedésével, az eddigi befektetői tárgyalásaink eredményesek lesznek. A közelmúltban kidolgozott befektető-támogató programunkat jól tudjunk működtetni. Most van kidolgozás alatt egy úgynevezett „mérnök-betelepítő” projektünk, melynek lényege, hogy villamos- és gépészmérnököket szeretnénk a városba hívni, elsősorban azok közül a fiatalok közül, akiket a Hazavárunk ösztöndíj keretében már megszólítottunk. 

 városban működő gépipari és elektronikai vállalkozásoknak több ilyen szakemberre lenne szükségük. Zalaegerszegnek van egy komoly versenyelőnye a többi várossal szemben: egyetlen adót, az iparűzésit kell fizetnie a vállalkozásoknak. A legtöbb városban van már ingatlanadó, építmény- és kommunális adó.

A külső megítélésünk jó, nincs működési hitelünk, és ipari szempontból értékes, fejleszthető területeink vannak, a magánterületekkel együtt több mint négyszáz hektár áll rendelkezésre. Ez az országban szinte egyedülálló. Éppen ezért tartom furcsának a közgyűlés szocialista frakcióvezetőjének helyzetértékelését, amit e lap hasábjain olvastam – mondja Gyutai Csaba.

– Úgy tűnik, a kormány elhibázott gazdaságpolitikáját a város, illetve az önkormányzatra hárítaná. Az, hogy Zalaegerszegen élelmiszeripari üzemek szűntek meg, egyértelműen az elhibázott európai uniós csatlakozási feltételeknek tudható be. Az, hogy a városba kereskedelmi vállalkozások jönnek, nem az önkormányzat kompetenciája. És az, hogy a város megközelíthetősége a befektetések számára nem éppen kedvezőek, ez sem rajtunk múlik. Csak egyetlen példa: szemünkre vetették, hogy az M9-es nyomvonalával kapcsolatban nem tudunk megegyezni.

Szeptemberben valamennyi, a polgári párthoz kötődő közéleti szereplő aláírta azt a nyilatkozatot, melyben egyetértés van az M9-es autópálya nyomvonalával kapcsolatban. Ehhez egyetlen szocialista politikus sem csatlakozott. Megkerestük miniszterelnök urat is ez ügyben, és bár halogató választ kaptunk, de már egy időponttal: az M9-es megépülhet 2014-2021 között. Ennyit az érdekérvényesítésről… (Zala-Lap Kft., V. Zs.)

Tartalom megosztása: