keresés a weboldalon

Zalaegerszeg

Veszélyben a gyermekorvosi praxisok

Zalaegerszeg címer
Hírek

Veszélyben a gyermekorvosi praxisok

2007 február 16 - péntek
Egy praxis megszűnésével február 9-től 11 területi kötelezettséggel bíró házi gyermekorvos dolgozik Zalaegerszegen. Ők látják el a város 8036 tizennégy év alatti gyermekét. A felnőtt körzeti háziorvosokhoz hasonlóan a gyermekgyógyászok élete sem könnyű. Praxisuk működtetéséhez átlagban havi 6-700 ezer forintot kapnak az Országos Egészségbiztosító Pénztártól. Kevesebbet, mint a felnőtt körzeti háziorvosok! És a gyermekgyógyászok a vizitdíj „áldásos hatásában” sem bízhatnak, hiszen a 18 év alattiak nem fizetnek alkalmanként 300 forintot a háziorvosnál. A helyzet értékelésére dr. Batka Jenőt, a házi gyermekorvosok megyei szakfelügyelő főorvosát kértük.

– Az egészségügy finanszírozása soha, egyetlen kormány működése alatt sem érte el az inflációkövetést – szögezi le elöljáróban a főorvos. – Az Orbán-kormány idején 56 milliárd forint volt az alapellátásra jutó keretösszeg, jelenleg 67 milliárd forintnál tartunk. Könnyű kiszámolni, mennyivel marad ez az összeg az infláció mértéke alatt.
Arra vonatkozó adataink pedig egyelőre nincsenek, miként érintenek egy-egy praxist a közelmúlt drasztikus áremelkedései! Nem tudjuk, mennyi pénzt vesz ki a zsebünkből a gáz, és villamos energia árának növekedése, valamint a gyógyszerek és gyógyászati segédeszközök drágulása. Március-áprilisban, az első számlák megérkezésekor tisztul majd le a kép. Ekkor kapjuk meg az idei év első hónapjaira vonatkozó kártyapénzt is, tudniillik, két hónapos lemaradással fizet nekünk az OEP. A januári teljesítés után márciusban kapjuk a fizetséget. Hogy pontosan mennyit, és az mire lesz elegendő, majd akkor derül ki! – hangsúlyozza dr. Batka Jenő.

– A 18 év alattiak mentesülnek a vizitdíj fizetése alól, így a házi gyermekorvosok elesnek a vizitdíj összegétől. Cserébe 5 milliárd forintos kompenzációt ígértek. Elégedettek ezzel a megoldással?
– Hosszú tárgyalások, kilincselés eredménye ez az 5 milliárd forint. Nem nagy összeg, semmiképpen nem pótolja a rendszerváltás óta elmaradt finanszírozást, de jobb, mint a semmi – fogalmaz a háziorvos. – A kompenzációnak köszönhető, hogy egy ponttal emelkedtek az értékek a gyermekorvosi körzetekben. Négyéves kor alatt mostantól 5,5 pontot kapunk egy gyermek után, négyéves kor felett pedig a korábbi 2,5 helyett 3,5 pontot. Mindez 163 forint kompenzációt jelent személyenként, azaz megkaptuk a vizitdíj 50 százalékát. Ugyanakkor 2600 pontról 3100-ra megemelték a degressziós ponthatárt. Nagyon bízunk benne, hogy az említett emelések fedezik emelkedő kiadásainkat! Izgatottan várjuk az első finanszírozási számlákat, a pontos számok mindenre választ adnak. 

– A zalaegerszegi házi gyermekorvosok is egyetértenek a szakma követelésével, azaz a dupla finanszírozással, valamint az eszköz- és ingatlantámogatás rendszerének visszaállításával?
– Természetesen, bár jómagam nem tudtam részt venni a budapesti nagygyűlésen. Reményeink szerint, még nincs veszve semmi. Folyamatosan bombázzuk a minisztériumot kérésünkkel, és reméljük, hogy 6-12 hónapon belül sikerül változást elérnünk.

– Ellenkező esetben…
– Attól tartok, az alapellátás karcsúsítása felé haladunk! Jelen finanszírozás mellett előbb-utóbb ellehetetlenülnek a kis létszámú körzetek, márpedig megyénkben több ilyen van. Amennyiben nem tudja fenntartani praxisát a gyerekgyógyász, megszűnik a területen az ellátás, hiszen a praxis eladására esély sincs. Gyerekgyógyász híján vegyes körzetté nyilvánítja az adott területet az önkormányzat, és egy felnőtt körzeti háziorvos kolléga látja el a beteg gyerekeket is. Attól félek tehát, hogy amennyiben nem változik pozitív irányban a finanszírozásunk, 15-20 év múlva megszűnhet a gyermek alapellátás Magyarországon.
Hangsúlyozom, saját véleményem mindez, melyhez 30 év tapasztalata biztosít alapot! Nincsen utánpótlás! A házi gyermekorvosok átlagéletkora meghaladja az 50 évet. Zalaegerszegen három év múlva négyen megyünk nyugdíjba. Ki veszi át praxisainkat jelen feltételek mellett? (Zala-Lap Kft., F. M.)

Tartalom megosztása: