keresés a weboldalon

Zalaegerszeg

Veszélyes péntekek

Zalaegerszeg címer
Hírek

Veszélyes péntekek

2007 március 08 - csütörtök
Soros ülését tartotta a Zalaegerszegi Városi Baleset-megelőzési Bizottság (VBB), melyen beszámoltak a zalaegerszegi rendőrkapitányság illetékességi területén történt baleseti statisztikákról, valamint az 2007-es tervekről.

A rendezvényt Kámán János, a város rendőrkapitánya nyitotta meg, majd dr. Farkas Tibor, rendőrkapitányság közlekedési osztályának megbízott vezetője, a VBB ügyvezető elnöke szólt a fontosabb adatokról. Megtudtuk, a városi rendőrkapitányság illetékességi területén 2006-ban összesen 212 személyi sérüléssel járó baleset történt, amely a 2005-ös évhez képest növekedést jelent, ugyanis akkor 181 balesetet regisztráltak. A tavalyi esztendőben 14 halálos, 83 súlyos, és 115 könnyű sérülésessel járó balesethez riasztották a rendőrség munkatársait. A balesetek során 15 fő vesztette életét, míg 97-en súlyos, 195-en pedig könnyű sérülést szenvedtek.

A balesetek többsége továbbra is a sebesség helytelen megválasztása, illetve az elsőbbségi jog meg nem adása miatt következett be. A sérüléssel járó balesetek jelentős százaléka a személygépkocsi-vezetők hibája miatt történt, de sok balestet okoztak a kerékpárosok és a motorosok is. A napszakok elkülönítése szerint a 16 és 18 óra között sok balesethez hívták a rend őreit, ám a 8 és a 10 óra közötti intervallum is veszélyesnek tekinthető. Elhangzott, 2006-ban a pénteki napokon jegyezték fel a legtöbb balesetet – összesen 38-at -, s mint dr. Farkas Tibor elmondta: sokan ezen a napon indulnak bevásárolni, vagy éppen kirándulni, ezért ez mindenféleképpen hatással van a statisztikák alakulására.

A VBB ügyvezető elnöke kiemelte: a korábbi évhez képest emelkedést mutat az ittas vezetők száma is, ezért ennek visszaszorítására a jövőben kiemelt hangsúlyt fognak fektetni. A kerékpárosok és a motorosokra ugyancsak jobban fókuszálnak, mert megszaporodott az általuk okozott balesetek aránya. Ennek szellemében többször szerveznek számukra felvilágosító programokat, de szeretnének minél több propaganda-anyagot eljuttatni ehhez a célcsoporthoz.

A városi rendőrség 2007-ben komoly figyelmet fordít a Zalaegerszeg elkerülő útszakaszainak kontrolljára, és több alkalommal tartanak ezeken a pontokon akciókat, és gyakrabban találkozhatunk majd itt egyenruhásokkal is, tudtuk meg az illetékesektől. (Zala-Lap Kft., P. Sz.)

Tartalom megosztása: