keresés a weboldalon

Zalaegerszeg

Veszélyes vírus

Zalaegerszeg címer
Hírek

Veszélyes vírus

2008 január 14 - hétfő
Zalaegerszegen is megjelent az influenza. A múlt hét végéig 33 influenzagyanús beteget regisztráltak a figyelőszolgálatok a megyében. Az elsődleges vizsgálatok a Salamon-szigetekről származó A-vírust mutatták ki a levett mintákból.

– Az A-vírus sajnos nagyon veszélyes. Hirtelen, erős tüneteket produkál. Legalább 38 fokos lázzal és száraz köhögéssel jelentkezik, melyekhez természetes módon levertség, fáradtság párosul. Úgy érzik a betegek, hogy nem tudnak felkelni. Célszerű is ágyban maradni, mert súlyos szövődményeket, tüdőgyulladást, hörghurutot, arcüreggyulladást, fülgyulladást vonhat maga után az influenza – fogalmaz dr. Menyhárt Ildikó, az ÁNTSZ Nyugat-dunántúli Regionális Intézetének kirendeltségvezető főorvosa.

A Salamon-szigetekről származó vírus elleni védőoltás november óta kapható. Ingyenesen juthatnak hozzá a vakcinához a 60 év felettiek és a krónikus betegségben szenvedők. Számukra az oltás beadatása is térítésmentes.

Dr. Menyhárt Ildikó tájékoztatása szerint a felnőtteknek ajánlott ingyenes, de a fizetős oltóanyag is elérhető Zalaegerszegen, a gyerekeknek adható védőoltás azonban elfogyott a patikákból, csak a krónikus betegek juthatnak hozzá.

– Még most sem késő beadatni a védőoltást! – hívja fel a figyelmet a főorvos – A betegség halmozódását 1-2 hétre saccoljuk, míg a járvány kialakulása január végére várható. A vírussal szembeni ellenálló-képesség kialakulása körülbelül két hetet vesz igénybe. De az sem okoz gondot, ha közben fertőződik meg a beoltott páciens, hiszen ha meg is kapja a vírust, a szervezetébe juttatott oltóanyag lecsökkenti annak intenzitását. 70-90 százalékos biztonságú a védőoltás. Tavaly 4-5000 megyei lakos oltatta be magát az influenzavírus ellen, és mindössze 4-5-en jelezték, hogy a védőoltás ellenére megfertőződtek.    

Az influenzavírus elleni oltóanyag ezer forint körüli áron kapható. A beadatásért újabb ezer forintot kell fizetni a háziorvosnál. (Zala-Lap Kft.)

Tartalom megosztása: